Waarde leden,

 

Al sinds jaar en dag reist Saurus traditiegetrouw elke winter af naar Delft, om daar op de Schie de Winterwedstrijden te roeien. In deze eerste wedstrijd van het nieuwe jaar komen de eerstejaars voor het eerst hun tegenstanders op het water tegen, en krijgen zij op de ruige wateren te maken met moeilijke bochten en dunne bruggen. Als kers op de taart moet deze zware beproeving ook de meeste jaren bij uiterste vrieskou geroeid worden, en komen de meeste roeiers al bevroren aan bij de start.

Ook dit jaar zullen onze roeiers de bekende 5 kilometer afleggen, maar in wat andere omstandigheden dan zonet beschreven. Zoals we ondertussen al gewend zijn van de Tromp en de NKIR, zal ook deze wedstrijd virtueel geroeid worden. Wij zullen dus hier in Maastricht, op onze eigen Zuid-Willemsvaart, de afstand afleggen en onze eigen scores inzenden naar Delft.

De voorbereidingen zijn al weken aan de gang: de roeiers zijn ingeschreven, de baan is gekozen en uitgezet, en de boten en palen zijn verdeeld. Voor wie ons roeiwater een beetje kent, zal de baan bekend voorkomen. Er wordt opgeroeid voorbij Smeermaas, voorbij het stroompje, helemaal naar het open stuk. Daar zullen de roeiers van start gaan, en hun eerste 2 kilometer afleggen op de ruige golven van het open stuk. Hierna roeien ze door, onder de tweede brug door, op weg naar de eerste en enige bocht in het parkours. Deze bocht zal voor onze ongestuurde boten de eerste echte uitdaging zijn, maar mag vanwege het ruime water geen onoverkoombaar obstakel vormen.

Aan het eind van deze bocht hebben de roeiers 2.5km afgelegd. Voor de meeste boten betekent dit dat ze halverwege zijn, maar voor onze boten in het HEJ halfvolle C4+-veld en het HE halfvolle C4+-veld ligt hier al de finish. Karel van Melle en Daan Grievink, gestuurd door Kim Roskam, Leon Rüter en Bèr Kaelen, gestuurd door Lauren Huizinga, en Niels Baars en Jeroen Grievink, gestuurd door Hansje Visser zullen zich wagen aan de uitdaging om met een halfvolle, zeer zware roeiboot 2500m af te leggen. Het is geen wonder dat de deelnemende roeiers allemaal (ex-)zware ballen zijn, want verwacht wordt dat deze race net zo zwaar zal zijn als de 5km voor gladde boten. Toch zullen zij alles op alles zetten om te strijden voor dat felbegeerde blik!

Waar de C4+-en ondertussen gefinisht zijn, en beginnen aan de lange weg terug naar Saurus, is voor de overige nummers de finish nog niet in zicht. Zij moeten hun hoofd scherphouden voor de 2e 2500m. In deze tweede helft ligt ook het gevaarlijkste obstakels van de race voor de boeg: bij de derde brug die onze roeiers tegenkomen, krijgen zij ook met het smalste stuk water tot dan toe te maken. Hier zullen onze ongestuurde boten goed op moeten letten, om hun puntje niet kennis te laten maken met de betonnen brug.

Als de roeiers dit gepasseerd hebben beginnen zij aan hun laatste kilometer. Op dat punt zal duidelijk worden hoeveel er nog in de tank zit, en hoe diep er gegaan kan worden voor een eventuele eindsprint. Ook verwachten we dat in deze laatste fase van de strijd de spannendste inhaalacties plaats zullen vinden. Het belooft een spektakel te worden voor de coaches op de kant!

De ploegen kijken uit naar dit weekend, waar zij zich met hun ingezonden scores kunnen meten met de rest van Nederland. Het weekend belooft alleen maar mooier te worden door de voorspelde 18 graden en zonneschijn.

Wij wensen alle ploegen veel succes dit weekend! Ben jij geïnteresseerd wie er mee roeit, en wanneer? Kijk dan hieronder.

 

Met rood-witte groet,

Anneloes Cornel

Wedstrijdcommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus

 

Starttijden:

Zaterdag:

9.10 HE halfvolle C4+, Karel van Melle en Daan Grievink gestuurd door Kim Roskam

 

10.10 LHB2x, Tom van Kraaij en Philip Vroemen (MWC)

 

14.40 LHB2x Joep Eijkens en Jelle Speldenbrink

14.40 LHB2x Rubens Heuvelsland en Thomas van Sloun

14.40 LDB2x Dianne van Dijk en Esmée Lodewijks

14.40 DG2x Berber Hoogland en Sophia Klerks

 

Zondag

10.10 LHB1x, Tom van Kraaij

 

13.10 LDEJ2x Esmée Lodewijks en Rosanne van Ballegooien

13.10 LDEJ2x Dianne van Dijk en Ranjani Venkataramani

13.10 DEJ2x Line Thielemann en Rinske Jongma

13.10 DEJ2x Brecht van der Velden en Anne-fleur Schonck

13.10 HEJ2x Mats van Sabben en Sean Hazenberg

13.10 HEJ halfvolle C4+ Leon Rüter en Bèr Kaelen gestuurd door Lauren Huizinga

13.10 HEJ halfvolle C4+ Niels Baars en Jeroen Grievink, gestuurd door Hansje Visser

 

15.40 LHEJ2x Oscar Woudstra en Jelle Speldenbrink

15.40 LHEJ2x Flip van Kasteren en Joep Eijkens

15.40 LHEJ2x Friso van der Hoek en Thomas van Sloun

15.40 LHEJ2x Alexander Rübens en Ruben Heuvelsland