Waarde leden,

 

Net zoals bij natuurkunde, kent de roeisport enkele constanten. Waar we voor de crisis van 2020 bij deze constanten dachten aan de Varsity en de NSRF Slot, heeft het Covid-19 virus bewezen dat zelfs deze hoofdnummers niet zo vaststaan als gedacht.

In tijden van crisis zullen helaas altijd dingen sneuvelen, waarvan we dachten erop te kunnen vertrouwen. Hoewel in september enkele Sauriërs hebben mogen proeven aan het roeien van een echte wedstrijd, gooide de Tweede Golf (TG) bij de vele geplande roeiontmoetingen roet in het eten. Meermansroeien niet toegestaan, zelfs sportwedstrijden in het algemeen verboden, niemand had ervan op aan kunnen gaan in 2020 nog een wedstrijd te kunnen starten. Toch blijkt dat met wat flexibiliteit en creativiteit, heel wat mogelijk kan zijn. Ik ben verheugd om bij deze voor u de Nederlandse Kampioenschappen Indoor-roeien 2020 te mogen voorbeschouwen, die aankomende zaterdag 12 december virtueel zullen plaatsvinden.

Waar menig ouderejaars wedstrijdroeier nog in zweet uitbreekt bij de herinnering van zijn eerste start op de NKIR, zal deze ervaring voor de huidige groep eerstejaars wezenlijk anders zijn. Allereerst omdat zij deze nog niet met hun (vaste) ploeg zullen starten: door het gebrek aan boottrainingen is selectieperiode verlengt, en zal pas aanstaande maandag 14 december de selectiebekendmaking plaatsvinden. De NKIR vormt voor deze eerstejaars de laatste kans om hun beste tijden te trappen, en aan hun coaches te bewijzen dat zij het verdienen om Eerstejaars Wedstrijdroeier te zijn.

Ook zal de setting van de NKIR 2020 als dag en nacht verschillen met die van voorgaande jaren. Dit zal ook de ouderejaars even doen pauzeren: geen schreeuwend publiek, geen donkere zaal met 30 van je sterkte tegenstanders, en zelfs geen lange reis naar de Sporthallen Zuid in Amsterdam. De ‘grote zaal’ op UM Sports zal moeten voldoen, waar vergezeld door alleen hun coaches de roeiers op onze eigen ergometers zullen starten aan de beruchte 2.000. meter.  

Toch zijn er nog steeds wel bekende elementen te herkennen: de lichte roeiers zullen in spanning zitten voor hun eerste weging van het jaar, waar op wintergewicht (LH: 75kg, LD: 61,5kg) ingewogen zal moeten worden voordat de race gestart mag worden. De ploegen (individuele starts uitgezonderd natuurlijk) starten ook niet alleen aan hun 2k: gezamenlijk zullen zij, op gekoppelde ergometers, de afstand als ploeg moeten afleggen. Dit betekent voor de sterkste roeiers de bragging rights van de grootst afgelegde afstand van de ploeg, en houdt voor de zwakkeren in dat zij niet alleen de laatste halen af hoeven te maken.

Hoewel de voorbereidingen voor deze dag al om 7:30 zullen beginnen, zullen de eerste Sauriërs om 11:20 van het race-gedeelte het spits afbijten. Om 17:30 gaat de laatste ploeg van start, en komt de dag hopelijk tot een geslaagd eind. Onderaan deze voorbeschouwing staat een overzicht van alle tijden en velden, en welke roeiers daarin starten.

Hoewel toeschouwers ter plaatste niet toegestaan zijn, is de race wel virtueel te aanschouwen. Saurus zal een live-stream naar de NKIR-organisatie verzorgen, waardoor onze beelden meegenomen zullen worden in de NKIR Livestream. Deze is te volgen via:  https://www.nkindoorroeien.nl/?page_id=298

Het belooft een spannende dag te worden, waarin hopelijk de afgelopen weken van onafgebroken ketting-trekken hun vruchten zullen afwerpen voor Saurus.

 

Met rood-witte groet,

Anneloes Cornel

Wedstrijdcommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus

 

Hieronder zie je een overzicht van de tijden en velden waarin Sauriërs starten:

11:20 LGH: Tom van Kraaij, Oscar Woudstra

12:00 HG: Lukas Oldach

13:40 HSB: Nykle Krijgsveld, Luc Cornielje

14:40 LDEj4: Dianne van Dijk, Ranjani Venkataramani, Esmée Lodewijks, Rosanne van Ballegooien

16:00 LHEj8: Ruben Heuvelsland, Flip van Kasteren, Yuri Piosik, Joep Eijkens, Oscar Eliens, Thomas van Sloun, Friso van der Hoek, Jelle Speldenbrink

16:40 DEj8: Anne-fleur Schonck, Rinske Jongma, Line Johanna Thielemann, Brecht van der Velden, Mees Warmerdam, Imke van der Loo, Sanne de Kleijn, Anne Visschers

17:20 HEj8: Severin Holtmann, Jeroen Grievink, Mats van Sabben, Thijs Alma, Niels Baars, Sean Hazenberg, Ber Kaelen, Leon Rüter