Waarde leden,

“Ergometers zinken” 

Een beroemd adagium binnen de roeiwereld die u zonder twijfel de afgelopen jaren niet zal zijn ontgaan. Toch is het ontzag voor zij die deze machine in tweeën kunnen breken groot. Daarom wordt ieder jaar een wedstrijd georganiseerd in Sporthallen Zuid te Amsterdam. Een gymzaal waar mijn vader in zijn jeugd nog heeft gesport. 

Gelegen aan het Burgerweeshuispad is dit pand niet te missen. De binnenkant zal menig niet roeier bekend voorkomen. Betonnen trappen, gelakt laminaat, gekleurde strepen op de grond en een tribune rondom. Te midden van dit alles, twee rijen van grofweg 30 ergometers en een groot scherm met resultaten op de achtergrond. 

De ironie wil dat het pand waarin dit spektakel plaats vindt op exact twee kilometer fietsen van de Bosbaan afligt. Het roeiwater waar eigenlijk iedereen die dag naar zal verlangen. Het zal wel een symbolisch betekenis hebben, tweeduizend meter afleggen op een ergometer en geen meter dichter bij dat water komen. Het is mens versus machine. Waarbij de machine eigenlijk altijd wint. Govert Viergever denkt het zijne er over, echter zal de gedachte om af te stappen zeker bij een enkeling opkomen. Ieder lichaam zal tot het maximale gedreven worden en zij die mentaal de meeste pijn kunnen verdragen zullen zich dat NKIR-blik toe eigenen.

Per heat staan er 60 ergometers en op iedere ergometer strijdt een roeier zijn eigen race. Zo wil het dat in iedere heat meerdere winnaars zijn. Nieuwe persoonlijke records, een goed uitgevoerd raceplan, mentale overwinningen. Zo zullen ook al onze roeiers zich opmaken voor hun eigen race en op zoek gaan naar hun overwinning.

Het is een clubploeg die het spits af zal bijten deze ochtend. Meis’jes 14 met daarin de Heeren Meis, Koedijk, Pennings en van der Holst. Al meer dan vijf jaar domineren zij de ergometerruimte op Saurus en zij zullen laten zien dat ook de rest van Nederland rekening met hun dient te houden. Duizend meter zal in dit clubveld in een vloek en een zucht voorbij zijn. Met een tijd die nog wel eens onder de drie kan duiken, zijn zij het voorproefje van het brute geweld deze dag.

Van vier oud Zware Heeren naar Middengroep Lichte Damesch, Anouk Lamers, Zilla Kuiperes en Saskia Verhoef zullen zichzelf individueel op de 2000 meter laten zien. Als eerste van de wedstrijdsectie zullen zij laten zien dat de vele afgelegde meters sinds september ook tot zijn recht komen op het droge.

Ook zaterdag zal Sophia Klerks in het Dames Gevorderden veld van start gaan echter is zij niet de enige Sauriër in dit veld. Linde Jacobs zal als Eerstejaarsch laten zien dat ook zij al direct met de grotere namen in het Nederlandse roeien meekan. Marit van Steen zal als enige Tweedejaarsch Dame niet starten in het SB-veld. Met haar 23 jaar en ervaring wordt het als oneerlijke concurrentie gezien voor de guppies op de NKIR.

Tom van Kraaij en Till Wichmann nemen het daarna tegen elkaar en de rest van Nederland op in het Lichte Heeren Gevorderde veld. Allebei hebben ze goede stappen gezet richting de NKIR en van plan om zich van hun beste kant te laten zien. Met allebei een scherpe streeftijd is dit een veld om thuis vanaf de bank in de gaten te houden.

Om 11:00 zal de ochtend afgesloten worden met het Heeren Gevorderde veld. Welgeteld vijf Sauriërs treden hier aan. Luc Cornielje, Karel van Melle, Tom Lansink, Coen Wielinga & Daan Grievink zullen stuk voor stuk laten zien dat wattages boven de 500 niet vreemd voor hen zijn. De afgelopen weken lagen de tijden op trainingen dicht bij elkaar en het is dan ook de vraag wie zichzelf na de NKIR de snelste Zware Heer op Saurus mag noemen.

Rond 15:00 zal het roeigeweld voor onze ploegen weer aanvangen. Voorgegaan door Marit van Steen zullen ook de andere Tweedejaarsch Damesch zich twee kilometer lang van hun beste kant laten zien. Anke Gielen, Noortje van den Bogaert, Svenja Hövelmann & Vianne Vogels zullen tezamen laten zien dat deze ploeg meer dan genoeg power bezit om het Roeiend Nederland lastig te gaan maken dit seizoen. 

De dag zal afgesloten worden met de eerste krachtmeting tussen de Eerstejaarsch ploegen van Nederland. Allereerst de EJ-Zware Heeren. Het NKIR-record staat op naam van EJZ’18 en de Heeren van dit jaar zijn er op gebrand om dit record uit de boeken te trappen. Met een goede dosis vastberadenheid en bravoure staan zij straks misschien wel op de hoogste trede van het NKIR-podium.

Daarna zullen onze EJ-Lichte Damesch van start gaan. Uit de ploeg van zes zullen Myrthe Siliacus, Lydia Schulla, Emma van der Pijl en Julia van Koeveringe op deze NKIR de harde halen niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de rest van de ploeg neerzetten. Met de ervaring van Julia zal deze ploeg ongetwijfeld een resultaat neerzetten waar ze trots op mogen zijn.

Het laatste viertje dat van start gaat zijn de EJ-Damesch. De splittijden op Saurus gingen de afgelopen weken gestaag omlaag en het is dan ook te verwachten dat deze Damesch een prestatie van formaat neer zullen zetten. Het Saurusrecord in het vierenveld is ruim in zicht en de Damesch zijn vastberaden om hier onder te duiken. 

De EJ-Lichte Heeren zullen als laatste Saurusploeg van start gaan in het LEj8+ veld. De inweegstress is al overwonnen en alle mannen zijn goed op gewicht. Dat het met de motivatie goed zit mag wel blijken, de afgelopen weken is er keihard getraind en hebben de mannen laten zien dat zij zichzelf tot het uiterste kunnen drijven. Ook hier is een Saurus-record in zicht, wat de eindsprint ongetwijfeld ten goede komt.

Het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien is een absolute ervaring. Met live radioverslag en online beelden is het spektakel ook thuis vanaf de bank bij de ouders te volgen. Voor de echte ervaring en aanmoedig van onze ploegen nodig ik u van harte uit om het Saurusrood te vertegenwoordigen in Amsterdam.

Hopende u in groten getale te mogen ontvangen.

Voor Saurus en het Erevlot!

Wybren Nauta

Wedstrijdcommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus