Waarde leden,

 

Ieder jaar is de Hollandia één van de favoriete wedstrijden van onze wedstrijdsectie. Waarom is dit het geval? Het zou kunnen komen door het meestal lekkere lenteweer, de prachtige locatie op de Bosbaan, of door dat er gewoon erg mooie blikken worden uitgereikt (die Saurus in de afgelopen jaren meermaals heeft mogen ontvangen). De hoofdreden is voor velen echter ook dat de Hollandia traditiegetrouw het podium is voor het NK Klein, het Nederlands kampioenschap voor kleine nummers. Dit belooft voor onze ouderejaars wedstrijdroeiers een kans om zich te meten met de crème de la crème, en voor alle overige aanwezigen een prachtig staaltje roeien om te aanschouwen.

In dit corona-jaar is het nog lange tijd onzeker geweest of deze wedstrijd door zou kunnen gaan. Er is druk overleg gepleegd tussen wedstrijdorganisaties, de KNRB, de nabije gemeenten, en roeibanen. Het compromis: het NK Klein kán doorgaan, wordt verplaatst naar de Willem-Alexanderbaan, en wordt als de éérste echte corona-proof topsport-roeiwedstrijd van Nederland georganiseerd. Om dit mogelijk te maken zijn alle niet-NK-velden geschrapt, en zijn de deelnemersaantallen tot een minimum teruggebracht. Alleen de top van Nederland is uitgenodigd, en heeft de kans gekregen zich in te schrijven voor het kampioenschap. Alle voorbereidingen zijn getroffen: van snel-teststraten voor de ingang tot een verbod op toeschouwers, tot het opzetten van een professionele livestream-setup waarop het hele weekend te volgen zal zijn.  

Op dit illustere evenement zal Saurus vanzelfsprekend goed vertegenwoordigd verschijnen. Maar liefst drie van onze roeiers hebben een uitnodiging weten te bemachtigen, en mogen aankomend weekend in het Saurus-rood over de WAB racen voor die nationale titel.

Op zaterdag ochtend liggen de eerste wedstrijden in het Heren Elite Skiff-veld voor de boeg. In dit veld starten twee heren van onze MGZ: Luc Cornielje start in het HE1x-veld, en Nykle Krijgsveld start in het gelijktijdig verroeide HSB1x-veld. Beiden heren worden gecoacht door Bas van der Avoird en Geert Hemminga (Gyas). Voor Luc en Nykle zal dit hun eerste 2K-wedstrijd in de skiff zijn, maar hier is natuurlijk het afgelopen jaar hard voor getraind. Op dit moment worden de laatste voorbereidende halen nog gemaakt in Groningen, tijdens een trainingsweek bij Gyas onder leiding van Geert. Hopelijk is dit de perfecte voorbereiding geweest, en kunnen ze hier aankomend weekend op het NK de vruchten van plukken.

Om 11:30 gaat voor MGZ de eerste Timetrial van start, waarin over 1900 meter een tijd wordt neergezet die de verdere voortgang in het toernooi bepaalt. Afhankelijk van de plaatsing op basis van de Timetrial, kunnen onze heren doorgaan naar een directe E-, F-, G- of H-finale, of doorgaan naar de kwartfinales. Deze vinden in hetzelfde blok plaats, tussen 12:30 en 13:30. Een deelname aan de kwartfinales verzekert een roeier ook van een startplek op zondag, óf in de C- of D-finale, óf in de halve finales, waarin gestreden wordt om de plaatsen in de A- en B-finale. Op zondag roeit het HE1x-veld tussen 10:24 en 12:20. Alle finales worden gevaren over 2000m, boord-aan-boord op een 6-ploegenbaan.

Op zaterdag middag is de beurt aan het LHE1x-veld, waarin onze OJL-roeier Tom van Kraaij zal starten. Tom is ook al het hele jaar met coach Luuk Wilhelm aan het toewerken naar deze wedstrijd, en hoopt hier een mooie prestatie te laten zien. Afgelopen weekend zijn de laatste voorbereidingen gelegd tijdens een trainingsweekend op de Willem-Alexanderbaan, en heeft Tom al een voorproefje gekregen van de wind waar hij komend weekend mee te maken kan krijgen. 

Voor de lichte heren gaat de eerste Timetrial om 16:15 van start, waarin Tom op de 1900m op zijn hardst zal moeten trappen voor de voortgang in het toernooi. Afhankelijk van zijn tijd in deze eerste race zal hij doorgaan naar de E- of F-finales die om 17:14 starten, of stroomt hij door naar de kwartfinales om 17:24, waarmee hij ook een startplek op zondag garandeert. De lichte heren starten op zondag ook in het middagblok. Om 14:36 gaan de halve finales van start, waarin de bovenste helft van de kwartfinales strijden voor de plaatsing in de A- en B-finale. Deze starten om 16:24, maar niet voordat om 15:36 de C- en D-finales verroeid worden.

Het belooft voor beide ploegen een uitdagend weekend te worden: zowel in het LHE1x-veld en het HE1x-veld is de tegenstand groot, en zal het uiterste gegeven moeten worden om verder te komen in het toernooi. Het hele NK Klein zal via een professionele livestream te volgen zijn, zie voor meer informatie: https://hollandia-roeiwedstrijden.nl/ en de Saurus sociale media. Kijk dus dit weekend vooral mee, en moedig (op afstand) Saurus aan op het Nederlands Kampioenschap!

Wij wensen Nykle, Luc en Tom heel veel succes aankomend weekend! 

 

Met rood-witte groet,

 

Anneloes Cornel

Wedstrijdcommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus