Waarde leden,

Het zuidelijkste punt van Nederland ligt vanzelfsprekend in ons mooie Limburg. Om specifiek te zijn daar waar grenspaal 12 de grens met onze zuiderburen aangeeft. Idyllisch gelegen in het glooiende landschap, met eeuwenoude mergelgrotten en de kabelende Cottesserbeek op de achtergrond is het leven hier goed. Zo ook het leven van de roeier. Altijd vlak, prachtige roeiwater, de wind heeft hier geen vat, zacht weer, lokale bourgondische producten voor optimaal herstel en verfrissende speciaal biertjes voor de coach aan de kant.

De absolute tegenhanger van dit alles is Groningen. De provincie van vlakke weilanden, fietsen op de dijk met wind tegen en de plek van het Noordelijkste puntje Nederland. Toepasselijk genoeg heet dit punt de Noordkaap en laat daarmee weinig aan de verbeelding over. Zo ook het roeiwater. De wind heeft vrijspel, schuimkoppen zijn geen uitzondering en dicht gelegen bij de arctische cirkel is de kou hier nooit ver weg. Hier roeien is alleen voor de grootste en sterkste roeiers weggelegd. 

Vandaar dat de race waar wij dit weekend onze roeiers naar toe sturen de naam “Hel van het Noorden” draagt. Een race die niet alleen vanwege zijn noordelijke ligging zo is genoemd. Welgeteld tien kilometers dienen in een strakke rechte lijn opgeroeid te worden, waarna de roeiers de boot 180º te draaien en deze tien kilometer weer terug af leggen. De eerste zes kilometer worden op hoog tempo met doorstart afgelegd in slechts een eenmansboot dan wel de twee-zonder stuurman. De laatste vier kilometers zijn een extra vernedering voor de roeiers die deze ware uitputtingsslag overleven. Want vergist u zich niet, menig roeier zal de finish niet halen. Met een verwachte gevoelstemperatuur onder de nul in de ochtend en windstoten van windkracht 6 zullen er ongetwijfeld spreekwoordelijke slachtoffers vallen. 

Dan nu de roeiers die deze helse uitdaging van de G.S.R. Aegir vol overgave zullen trotseren. Als eerste zullen de Heeren tweezonders het strijdtoneel betreden. Allen uitkomend in het Heeren SB2- veld zullen onze MGH’19 de uitdaging aangaan met onder andere Aegir, Gyas en Triton. De paartjes zijn gewisseld sinds de Tromp en het is nu kijken of deze opstellingen een succesvolle ochtend zullen opleveren. De opstellingen zijn van Boeg naar Slag: Tom Lansink & Camiel Coolen, Daan Grievink & Karel van Melle én Luc Cornielje & Coen Wielinga. Met in totaal 23 inschrijvingen is Saurus goed vertegenwoordigd.

In hetzelfde blok zullen ook onze Lichte Damesch van start gaan. Echter zullen deze niet allemaal van start gaan in het LDSB1x veld. Om inweeg stress te voorkomen zullen twee Lichte Damesch starten in het DSB1x veld. Sophia Klerks en Anouk Lamers zullen als eerste starten, gevolgd door Zilla Kuiperes en Saskia Verhoef. Als enige gevorderde Lichte Damesch roeister van Saurus zal Saskia tussen enkele gevestigde namen starten en hun het vuur aan de schenen leggen.

In Heat 2 zijn de Lichte Heeren en Damesch aan de beurt. Tom van Kraaij zal zijn eerste wedstrijd starten dit seizoen en heeft de afgelopen maanden grote stappen gezet in de skiff. Achteraan startend met zijn beginner status zal hij proberen al in de eerste kilometers de skiffs voor hem in te halen. Till Wichmann werd knap tweede op de Asopos, maar is gebrand om deze keer als snelste over de baan te gaan. Met zijn gevorderde status mag hij de nodige tegenstand verwachten. 

De Damesch zullen aantreden in twee 2-’s. Ook hier zijn de koppeltjes gewisseld. Marit van Steen zal tezamen met Anke Gielen de baan over gaan in het D2–veld. Vianne Vogels zal voorgeslagen worden door Noortje van en Bogaert en hopen in het DSB2– veld enkele potten te breken. De middagploegen mogen genieten van een paar graden warmer weer, maar de wind zal tegen de middag opsteken. 

Hopende u in groten getale te mogen ontvangen.

Voor Saurus en het Erevlot!

Met rood-witte groet,

Wybren Nauta

Wedstrijdcommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus