Met een historie die exact één eeuw verder reikt dan die van de mooiste roeivereniging van Nederland, hebben de Nationale Universiteitsroeiwedstrijden “Varsity” een mijlpaal gevormd in het seizoen van generaties aan roeiers. Al sinds het begin der tijden, toen de wedstrijd nog gewoon een rivaliteitsstrijd was, is de Varsity het toneel van waterkanten die overspoeld worden door horden correct geklede studenten, onderlinge studentikoze rivaliteit, eergevoel en een wedstrijd waarvan het kantgedeelte soms bijna belangrijker lijkt dan het roeigedeelte. Maar bovenal is deze Pater Families van de huidige KNRB-wedstrijdkalender een ode aan de roeisport, aan het studentenroeien en aan de Nederlandse cultuur. Als erkend Nationaal Cultureel Erfgoed heeft deze illustere wedstrijd al jaren een bijzonder plekje in mening hart.

Dit zal dan ook voor veel roeiers de eerste wedstrijd zijn waarop ze mannen en vrouwen van boven de 80 nog in jasje dasje of correct zullen zien, besturen met hoedjes en stokjes zullen zien lopen, en genootschapsleden luid juichen aan de zijlijn alles in een houten boot toejuichen. Een wedstrijd waar niet alleen de standaard eerstejaars- en ouderejaarsvelden uitgeschreven worden, maar ook mythische nummers als de Overnaedsche tweemet, waarin menig vestje de boegbal vóóruit probeert te krijgen in plaats van op een enkeltje bodem Amsterdam-Rijnkanaal. Want op dit kanaal zal dit jaarlijks spektakel ook in 2019 weer plaatsvinden, alles culminerend op die ene dag: 7 april 2019.

Zondag zal zowel de kant als het water van de Klotsbak daar te Houten voor een deel rood-wit kleuren. Een groot deel dit jaar. Een partybus-XL-lading groot. Want Saurus start de Varsity. Nu we in een tijdperk leven waarin ook het glazen plafond van de KNSRB begint te kraken en het aantal Dames dat harder gaat dan de gemiddelde lichte pik zodanig is in Nederland dat het niet meer onder het tapijt te schuiven valt, zwicht ook de “Varsity” voor Girl Power. En grijpen wij onze kans: Saurus vaardigt een Dames Vier af.

Afgelopen weken hebben in het teken gestaan van de opbouw naar de Varsity. Hoedjes-Stokjesfeest, de Varsity Commissie van Triton op de bar, van de bar en weer op de bar, gouden haakjes in de kleedkamer, vers aangeschafte jasjes met emblemen voor de net bekendgemaakte Dames Vier (waarvoor dank, Club van 100) en het Knip-je-das-met-je-ellebogen-in-het-grasfeest. En dit weekend is het zover: een buslading goedgemutste Sauriërs op weg naar dat weiland bij Houten. Na de loting vanavond (een soort busbingo van de KNSRB) liggen de velden vast en kan er zondag gestart worden.

Bij dezen nodig u allen dan ook af te reizen naar Houten aanstaande zondag, genootschapslid, commissielid, competitieroeier, wedstrijdroeier of geïnteresseerde. Zo zullen we voltallig aanwezig zijn, en kan niemand om het rood-witte front heen dat zondag de Varsity zal overspoelen. En terwijl vanuit het VIP-paviljoen illustere Saurusnamen zoals Dhr. Kruseman zullen toezien op onze voorbijtrekkende wedstrijdroeiers, hoop ik ook met u aan de kant het wonderlijke schouwspel van de Varsity te mogen bewonderen. Tot zondag 7 april.

Saurus wint de Varsity, B’vo!

 

Met rood-witte groet,

 

Jasper Keuning

Voorzitter h.t. der M.S.R.V. Saurus

 

————————————————————————————————-

Dagprogramma:

 

10:00 Time-Trial (Directe Finale) Dames Overnaedsche 4+ (TopC4+ Dames)

10:15 Voorwedstrijd Jonghe Vier (EJZ)

11:00 Voorwedstrijd EJLD

12:10 Voorwedstrijd Oude Vieren

12:25 Voorwedstrijd Dames Vieren (TJD)

12:35 Voorwedstrijd EJL

12:50 Time-Trial (Directe Finale) Heren Overnaedsche 4+ (TopC4+ Heren)

14:46 Voorwedstrijden LDG2x en DG2x (EJLD en MGLD)

 

15:15 Finale Jonghe Vieren (EJZ)

15:30 Finale EJLD

15:45 Finale (Directe Finale) EJD

16:00 Finale LDG2x (EJLD)

16:10 Finale EJL

16:15 Finale DG2x (EJLD/MGLD)

16:20 Finale Dames Vieren (TJD)

16:25 Finale Overnaedsche 2+ (kan je lachen)

17:00 Finale Oude Vieren