Mijn naam is Lytske van Wijngaarden, ik ben 23 jaar en hoop voor de zomer mijn bachelor Gezondheidswetenschappen af te ronden. Ik woon nu alweer bijna vier jaar in Maastricht (ik kom oorspronkelijk uit omgeving Tilburg); ik begon op een kamer in een oud studentenhuis met 8 anderen en nu woon ik samen met twee andere meiden van Saurus in een ruim appartement.

Voor de INKOM had ik nooit eerder van Saurus gehoord of überhaupt van het bestaan van studentenroeiverenigingen en hoe groot die wereld in Nederland is. Ik wist sowieso nog niet of ik wel bij een grote studentenvereniging wilde; ik had daar toch bepaalde associaties mee waar ik niet achter stond. Maar toen ik sprak met verschillende leden van Saurus kon ik niet anders dan toegeven dat ik met ieder individu meteen een oprecht chille klik voelde. Ook zag ik meer diversiteit dan bij andere verenigingen en het roeien sprak me erg aan; niet alleen omdat ik altijd wel sportief was geweest, maar ook omdat ik merkte hoe het een verbondenheid met zich meebracht door méér dan alleen samen zuipen en feesten. Toen ik tijdens de roeiclinic in de zon mijn eerste roeihalen probeerde te maken op het water en de mooie omgeving om me heen zag, smaakte dat naar meer. Ik had nog wel mijn twijfels door de verplichtingen en de studententradities, maar die verdwenen al snel omdat het me gewoon allemaal heel leuk leek.

Wat is tot nu toe jouw leukste ervaring binnen Saurus geweest?
Pfoe, dat is een lastige! Het eerste wat me te binnen schiet is toch wel als wedstrijdroeier met mijn ploeg blikken (zo noem je winnen in de roeiwereld) op de Winterwedstrijden, een achtervolgingswedstrijd van 3 kilometer waarbij boten een halve minuut achter elkaar starten. De dagelijkse trainingen die we doorstaan hadden, de spanning voor de wedstrijd, het samen alles geven tijdens de race, over de finish komen en dan uithijgend zien hoe onze meefietsende coaches aan de kant juichend opkijken van de uitslagen op hun mobiel.“JAAA!” schreeuwden ze, en toen volgden bij ons in de boot ook de ontlading en de omhelzingen. Een onbeschrijfelijk gevoel. Zó gaaf. Die dag vergeet ik echt nooit meer. Maar als stuurtje acht dames van Saurus in een 18 meter lange roeiboot door een zij-aan-zij raceop de Amstel heen pushen gaf ook wel echt een kick!

Naast wedstrijdroeien en sturen zit ik nu bijna vier jaar in de FotoCie (Fotocommissie); een leuke groep enthousiaste fotografen van verschillende niveaus die vanaf de eerste rij de mooiste momenten op Saurus en op roeiwedstrijden door het hele land vast mogen leggen (zie onze Facebookpagina FotoCie Saurus). Ik ben zelfs als PR/social media fotograaf meegegaan naar Boston in de VS (!) met een damesploeg van Saurus die daar mee heeft gedaan aan de Head of the Charles Regatta, de grootste internationale roeiwedstrijd ter wereld. Ook de naaktkalender was een leuk project dat ik met de FotoCie heb mogen doen.Verder zat ik in mijn eerste jaar in de commissie die vanuit Saurus de INKOM organiseert en mocht ik hiervoor samen met twee andere commissieleden het Saurus open feest organiseren; locatie en dj’s regelen, aankleding, promotie, kaartverkoop, alles wat er bij zo’n grootschalig evenement komt kijken. Dat was allemaal nieuw voor mij, maar we hebben dat toch mooi voor elkaar gekregen toen! Misschien was het dragen van een oortje en portofoon die avond zelf nog wel stiekem het leukste.

Wat heeft Saurus voor jou gebracht?
Dit gaat cliché worden maar eigenlijk gewoon een super leuke en waardevolle studententijd!Veel vrienden gemaakt, gefeest, leren leiding geven, organiseren, maar het meest bijzondere was toch wel de topsport ervaring, iets wat in andere sporten niet zo bereikbaar is. Jezelf uitdagen, versteld staan van wat je lichaam kan, discipline, plannen, productiviteit, als ploeg presteren, leren winnen en verliezen, en vooral heel veel plezier!

De afgelopen jaren heb ik veel tijd en energie gestoken in het opleiden en selecteren van de (wedstrijd)stuurtjes, en hoop de aankomende tijd nog verdere verbeteringen hierin door te voeren. Verder zal ik bezig blijven met roeien, of dat nou zelf roeien/sturen is, anderen leren roeien/sturen, of foto’s maken ervan.