Waarde leden,

Het was weer als vanouds! Het was meer dan een jaar geleden dat de laatste ‘normale’ pre-corona plaatsvonden, maar afgelopen weekend was het dankzij Testen voor Toegang mogelijk om weer net als vroeger een wedstrijd te roeien. Zowel op zaterdag als zondag was Saurus te aanschouwen, op zowel de Bosbaan en de Willem-Alexanderbaan. Benieuwd naar de resultaten? Lees dan snel door!

 

KHB

MGZ was met coach Bas van der Avoird afgereisd naar de Bosbaan, om daar aan de start te verschijnen van de Koninklijke Hollandbeker. Op zaterdag begon de dag met Nykle in de U23 KNRB-combi vier-zonder, in het Nationaal Kampioenschaps-veld. Hoewel de jongens nog maar kort in deze combinatie samen roeien, begon het NK goed voor deze boot met de eerste plaats in hun voorwedstrijd. Hierop volgde de halve finale, waar de behaalde tweede plaats een plekje in de A-finale verzekerde. In de finale werd de 4e plaats behaald. De wat onwennige combinatie heeft dit weekend al wel samen mooie sterke halen laten zien, wat goede hoop biedt voor het WK-U23 in Tsjechië.  Op zondag was voor deze jongens de wedstrijd alweer lang voorbij, en lag de focus in hun trainingen volledig op het aankomend WK.

Luc Cornielje en Lukas Oldach hebben dit weekend in de 2x geroeid. Zij begonnen op zaterdag met het reguliere M2x-veld, om zich voor te bereiden op het NK-M2x-veld op zondag. Met een wat zenuwachtige maar gefocuste coach om hen door de dag te leiden, begonnen de mannen al vroeg aan hun voorbereiding voor de eerste race. De boot werd geriggerd, het boegnummer opgehaald, en de laatste wc-bezoekjes werden volbracht. In de voorwedstrijd werden de mannen voor het eerst getest, en moest duidelijk worden wat het resultaat was van maanden trainen. In hun eerste race ooit samen in de boot, roeiden Luc en Lukas naar een tweede plek en dwongen zo een plek in de A-finale af. Na een lange rustperiode tussen de races, werd deze A-finale als generale repetitie voor het NK gebruikt en kwamen de mannen als vierde over de finish, en mooie prestatie.

Op zondag was voor hen ook het hoofdnummer van het weekend aan de beurt, het NK-veld voor de mannen-dubbeltwee’s. Met een aantal nieuwe boten in het veld die zaterdag nog rust hadden gehouden, was er geen garantie dat het resultaat even goed als de dag ervoor zou zijn. Op zaterdag werd vanaf de kant al opgemerkt dat Luc en Lukas veel groei doormaakten tijdens de races, en ook zondag werd deze lijn doorgezet. In de voorwedstrijd knokten de mannen zich voorbij Orca naar een derde plaats, waarmee ze weer in de A-finale belanden. Gedurende de dag was de wind komen opzetten, en in baan 7 werd onze Saurus-boot hier vol door tegengewerkt. Met een finale die bijna 40 seconden langer was dan die van de dag ervoor, was het geen makkelijke race voor de jongens. Toch werd er hard geknokt, en was hun werk goed genoeg voor de 5e plaats in de A-finale. Omdat dit een NK-veld was zijn Luc en Lukas hiermee ook gelijk 5e van Nederland, een topprestatie! Gefeliciteerd mannen!

 

SLEOS

Op de Willem-Alexanderbaan werd dit weekend de SLEOS verroeid, het Skadi-Laga Eerstejaars Openings Spektakel. Deze wedstrijd was opgezet met vooral de eerstejaars-ploegen in het achterhoofd, en bood de mogelijkheid voor deze groep om hun eerste 2k’s te varen. Door een gebrek aan gecertificeerde kamprechters was deze wedstrijd niet klasserend, maar dit maakte het niet minder spannend voor onze eerstejaars-roeiers.

Eerstejaars Zwaar startte beide dagen in hun twee viertjes. In de A.C. Kruseman zaten Steven van Trooijen, Niels Baars, Jeroen Grievink en Hein van Beuningen van MWC. Zij werden gestuurd door Hansje Visser. In de Triceratops zaten Sean Hazenberg, Mats van Sabben, Ber Kaelen, en Leon Rüter gestuurd door Lauren Huizenga. Op zaterdag starten de Saurus en Saurus/MWC boten in dezelfde voorwedstrijd. De mannen in de Kruseman kwamen als derde over de finish, waarbij zij Triton achter zich lieten en alleen Njord en hun teamgenoten voor lieten gaan en een plekje in de A-finale bemachtigden. De Triceratops kwam als eerste over de finish, en liet met een voorsprong van 22 seconden op de nummer 2 zien dat zij in de A-finale kans maakten op de winst. Dit moest natuurlijk nog wel waargemaakt worden, dus wat zenuwachtig maar ook vastberaden stapten de mannen voor de tweede keer de boot in.

Voor de Kruseman was het in deze tweede race lastiger om bij te blijven: vanwege een kapot voetenbord roeiden zij effectief gezien met maar 3.5 roeiers, en het lukte hierdoor niet om verder te komen dan de 7e plaats.

De Triceratops had geproefd aan de winst en was vastberaden dit niet weg te geven, en na een korte strijd met Argo werd door hen de race bepaald in hun voordeel. Met voorsprong van 5 seconden kwam Saurus als eerste over de finish, en mochten onze mannen na de finish direct omdraaien om richting het ere-vlot te roeien. Blikken werden overhandigd, het Saurus lied en het Zwaar-lied klonken eindelijk weer op de WAB, en traditiegetrouw werd Lauren het water in gegooid. De eerste ‘live’ winst van Saurus was een feit, en de mannen konden even vieren voordat er alweer voorbereid moest worden op de dag erna.

Op zondag ging EJZ van start in twee verschillende voorwedstrijden. De mannen van de Kruseman hadden een zware race, waarbij een opengeslagen dolklepje de genadeslag toedeelde en de mannen in de B-finale belandde. Het materiaal zat dit weekend voor deze boot niet mee, en de Saurus/MWC-combinatie moest genoegen nemen met een tweede en laatste plaats in de B-finale.

De mannen van de Triceratops kwamen naar de baan met 1 duidelijk doel: hun prestatie van de dag ervoor evenaren. Ingedeeld in een wat zwaardere voorwedstrijd was gelijk de eerste race al zwaarder dan op zaterdag, maar toch werd er met een voorsprong van 3 seconden op Aegir als eerst gefinisht. De A-finale was de vierde en laatste wedstrijd van het weekend voor deze boot. De mannen waren wat moe, maar zaten ook vol goede moed. Het werd uiteindelijk de spannendste wedstrijd die er dit weekend te aanschouwen was. Eerst lag Argo voor, toen trok Saurus de boot erlangs, Argo kwam terug, en in de laatste 500m gingen beide ploegen maximaal aan en werd er tot de allerlaatste meter gevochten om de boegbal als eerste langs de finishtoren te hebben. Met minder dan een seconde voorsprong was het Saurus die aan het langste eind trok, en wéér de SL-EOS-blikken in ontvangst mocht nemen. Vanwege de strijd tot het einde was deze overwinning (als mogelijk) nog mooier dan die van zaterdag, en beide winsten zullen gevierd worden op de blikkenborrel!

Ook EJL verscheen op de SL-EOS beide dagen aan de start. De normaal jolige groep van licht was op zaterdag ochtend verrassend stil, wat wel aangaf dat ook bij hen de spanning hoog lag. Op zaterdag werd gestart met Philip van MWC, die al na een tijdje samen trainen goed in de boot paste en eigenlijk niet meer als invaller te classificeren viel. In hun eerste voorwedstrijd kwamen ze erachter dat het EJ lichte 8+-veld toch wel erg zwaar is, en werd alleen de Aegir/Gyas combinatie eraf getrapt om tot een 7e plaats te komen. Dit leverde een plaatsje in de B-finale op, waar de mannen in de middenmoot meekwamen maar met een waanzinnige eindsprint in de laatste 250m nog twee boten inhaalden en als 3e eindigden. Aan het eind van zaterdag werd helaas wel afscheid genomen van Philip, die er zondag niet bij zou zijn.

Op zondag roeiden de lichte pikken met Thijs van Argo in de boot. Het werd wel duidelijk dat met een instap-invaller het roeien een stukje moeilijk is, maar na een moeizame start werd er wel naar de 5e plek in de voorwedstrijd gevochten. Helaas vielen ze hiermee net buiten de boot voor de A-finale, en werd het weer een B-finale. Hoewel dit resultaat minder was dan gehoopt, werd er toch met pit uitgekeken naar de laatste wedstrijd van het weekend. Hoewel een eindsprint zoals die van zaterdag uitbleef, zijn de mannen wel weer 3e geworden met een steady race. Er wordt uitgekeken naar de NSRF, om daar hopelijk hun revanche te kunnen nemen.

De lichte dames startten alleen op zaterdag, maar wel in twee boten. Dianne, Esmée en Pia stapten in de dubbelvier-met, versterkt door Valeria van Phocas. In de eerste race was het voor hen nog even inkomen en wennen de wedstrijd, waardoor ze niet verder kwamen dan de 8e plaats en het in het B-finale konden herkansen. Na een opbeurende voorbespreking, door yours truly, gingen de dames met meer pit de finale in en werd daar ten koste van Orca en Gyas de 6e plaats behaald.

Ranjani en Rosanne gingen samen de strijd aan in het DB2x-veld. De spanning voor hun eerste race werd nog eens vergroot door materiaalpech vlak na de start, waarbij een reserve-palensetje opgehaald moest worden (bedankt Phocas!). Toch konden ook zij na een korte intermezzo van start, en was hun eerste race een feit. Met de 5e plaats in het veld kwamen zij in de B-finale terecht, waar ze hun enige tegenstander te snel af waren en de 1e plaats bemachtigden!

De laatste ploeg van het weekend was de EJD, die met een invaller van Gyas in het DB8+-veld starten. Vooraf wisten de dames niet wat ze van de race konden verwachten, want na maanden trainen hadden ze zich nog niet officieel kunnen meten tegen de rest van het veld. In de tweede van drie voorwedstrijden liet de Saurus/Gyas-combinatie zien wat ze waard zijn, en vochten ze zich naar de 3e plaats. Helaas net niet de tijdsnelste derde, dus werd de strijd weer aangegaan in de B-finale. Hierin waren de nummers 1 en 2 snel weg, en mocht Saurus de strijd aangaan voor de derde plaats. Het lag dicht bij elkaar, maar het was de boegbal van Oud-Licht die als derde over de finish kwam en Theta en Okeanos het nakijken gaf. Een mooie prestatie van de dames!

Het was een zeer geslaagd wedstrijdweekend, en een goede voorbereiding op de NSRF  Slot komend weekend!

 

Met rood-witte groet,

Anneloes Cornel

Wedstrijdcommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus