Nabeschouwing Winterwedstrijden 2019

 

De Winterwedstrijden. Normaliter een toneel van wind, water en regen. Omslaande skiffeurs, halfwarm ingezwachteld met reddingsdekens, tegenwind die de kleinere nummers achteruit doet gaan in plaats van vooruit en temperaturen waar ze op Spitsbergen U tegen zeggen. Kortom, een uitputtingsslag over 5000 meters exact, onder toeziend oog van Koning Winter. Een eerste krachtmeting voor de eerstejaarsploegen, met maar één winnaar aan de eindstreep. Een zware wedstrijd, met zware velden, met af en toe hoop op een blik. Soms terecht, soms slechts tevergeefs.

 

Dit jaar was alles anders, echter. Het gebrek aan wolken deed de zon overvloedig schijnen en de temperaturen stegen naar aprilse waarden. Thermokleding werd uitgetrokken op de wedstrijd waarvoor zij nu juist bedoeld was, en een enkele zware bal was zelfs, waarschijnlijk door een zonnesteek, überhaupt zijn enige warme kleding in Maastricht vergeten. Kortom: de lange broeken waren van de baan en de eerste witte armen werden lichtjes bruingebakken. En al het goede hing niet alleen in de lucht, het kwam er ook uit. Want uit de straalblauwe hemellucht regende het geen water, maar daalden de zilveren Proteusblikken op ons Sauriërs neder.

 

We mogen dan ook wel spreken van een zeer succesvol weekend. Op de zaterdag maakten de eerstejaars hun eerste wedstrijdhalen in een boot. De EJD beten het spits af, en met invaller Hester als reddende engel werd een knappe 3e plaats bereikt, goed voor 6 punten. Later op de dag scoorden EJZ met hun reddende engel Erik ook een goede 4e plaats, eveneens goed voor de eerste 5 klassementspunten. EJL en de EjLD vochten hard in hun zware veld, en de keurige halen vormden een mooie opstap voor de tweede kans op zondag. Bij de middengroepen verscheen Tom van Kraaij als tweede bij de finishlijn na een zeer sterke race, een knappe prestatie in een sterk bezet veld! Sophia Klerks en Saskia Verhoef roeiden beide een goede race in hun skiffs, waarbij Saskia eindige op een welverdiende derde plaats. TJZ roeide een mooie eerste race in de viermet, en hun tijd geeft hoop op een mooie plaats in de middenmoot. De TJD zetten een nette race neer, die de volgende dag uitbetaald zou worden. Kortom, de zaterdag was een dag van doelen halen, bijstellen, overtreffen en klaarmaken voor de tweede kans op zondag. En het succes zou voor drie ploegen volgen: de zondag werd een aaneenrijging van edelmetaal.

 

Het succesverhaal begon bij Zilla Kuiperes en Anouk Lamers, die met een tijd van 20:17,8 het Lichte Dames Beginnelingen 2x-veld oprolden. Na een kundige inhaalmanoeuvre onder leiding van Anouk werd er ruim voldoende ingelopen op de boot voor hen, waardoor deze dames geheel verdiend het metaal meenamen naar Maastricht. Kort daarna viel het succes ook ten deel aan de dames van de TJD, die gestuurd door Hannah (maar je mag niks zeggen hoor!) in een viermet de tegenstand in het DB4+-veld achter zich lieten met een schamel zicht op hun uitlopende Empacher. Noortje van den Boogaert, Vianne Vogels, Marit van Steen en Anke Gielen klopten met een tijd van 19:56,6 hun veld, een nieuw baanrecord, gefeliciteerd! De dag werd afgesloten met een uiterst knappe prestatie van Saskia Verhoef en Sophia Klerks. Deze zwichte instapcombi, met een gemiddeld gewicht ver onder die van de concurrerende damesboten, troefden uiterst vakkundig het gehele DG2x-veld af met een verbetering van het baanrecord waar je U tegen zegt. Met een tijd van 20:01,9 trokken ze ruim 1 minuut af van het vorige record, waarvoor hulde! Daarnaast verdient ook de race van de TJD in het DG2- een vermelding. Dankzij uiterst kundig stuurwerk van Kimberly Janssen voeren Kimberly en Svenja een vakkundige inhaalrace, de Europasaurus behoedend voor de schade die andere ploegen om hen heen wél voeren. EJL en EJZ voeren ook een goede race en waren beiden sneller dan op de dag ervoor, dat belooft wat!

 

Vanavond zullen we gezamenlijk op de Sociëteit terugkijken op dit weekend en de prestaties van al deze dames vieren. U bent dan ook van harte uitgenodigd ter Sociëteite voor de blikkenborrel, die om 21:30 zal beginnen.

 

Met rood-witte groet,

Jasper Keuning

Voorzitter h.t. der M.S.R.V. Saurus