Waarde leden,

 

Wie zich zaterdag 20 februari en zondag 21 februari op het terrein van Saurus waagde zal een flashback hebben gekregen naar de wedstrijdweekenden vóór Corona. Boten op singles, roeiers druk met schoonmaakazijn, coaches die last-minute de palen afstellen: alles wees erop dat de wedstrijdploegen van Saurus zich klaarmaakten voor een race. In tegenstelling tot eerdere Winterwedstrijden scheen het zonnetje al vroeg, en waren de milde temperaturen voor menig roeier de aanleiding om de legging thuis de laten en de witte melkflesjes bloot te stellen aan de zon.

Op zaterdag ochtend ging de eerste boot al vroeg het water op: in de halfvolle Brontosaurus hebben Karel van Melle, Daan Grievink en Kim Roskam de wedstrijdbaan als eerste verkend. De mannen moesten even wennen aan de zware boot, en kwamen wat later dan gepland aan bij de start, maar hebben toen de knop omgezet om 2.5km lang alles te geven. Vol goede moed begonnen zij hard aan de strijd voor dat felbegeerde blik in het HE-halfvolle C4+-veld. Toen voorzitter Karel van Melle later gevraagd werd naar commentaar over zijn race, zei hij het volgende: “We hebben in ieder geval hard gelachen”. Ondanks de lange afstand hebben de mannen wel genoten van hun race, en hebben zij de Brontosaurus haar eerste race laten varen. Hun prestatie was goed voor de 3e plek in het HE-halfvolle C4+-veld.

Even later ging de enige Saurus-MWC combinatie van het weekend van start. Tom van Kraaij en Philip Vroemen gingen virtueel de strijd aan met de rest van het LHB2x-veld, en konden tijdens hun race jagen op de MWC D2x die ze voorafging. Hoewel ze deze niet ingehaald hebben, was dit wel 5km lang de motivatie om harder te trappen. Deze ‘instap’combinatie is uiteindelijk goed geweest voor een 4e plaats in hun veld.

’s Middags was het tijd voor de eerste eerstejaarsteams om in de 2x te stappen. Van EJL startten Joep en Jelle en Thomas en Ruben, en van de EJLD gingen Dianne en Esmée samen van start. Beide ploegen startten op zaterdag in het beginnelingenveld, om op zondag in de eerstejaarsvelden te starten. Deze ploegen gingen samen het water op met Sophia en Berber van de MGD, die na een winter lang skiffen eindelijk in de dubbeltwee konden laten zien waar ze voor gewerkt hadden. Met vier boten op het water werd dit voor de toeschouwers de eerste echt spannende trial. De lichte dames wisten nog lange tijd de ploegen van zich af te trappen, maar zagen de dames en lichte heren gestaag dichterbij komen. Joep en Jelle wisten eerst hun teamgenoten in te halen, en gingen toen door om ook de dames op te jagen. Vanaf de bocht werd deze strijd echt interessant, en hebben vele coaches en een enkele matcom peentjes gezweet toen de inhaalacties in de buurt kwamen van de beruchte uitstekende brug. Op dit punt lagen de lichte dames, dames, en lichte heren naast elkaar, en werd er boord aan boord gestreden voor de winst. Toen moest er wel vanaf de kant ingegrepen worden. Het geschreeuw van “BAKBOORD, ALLE PLOEGEN BAKBOORD” galmde nog lang na over het water. Uiteindelijk trokken Joep en Jelle aan het langste eind, kwamen de dames hen achterna, en hadden de lichte dames het nakijken.

Na een spannende race, waarin alle ploegen van elkaars aanwezigheid hebben kunnen profiteren (hopelijk), werden er ook mooie tijden geklokt. Sophia en Berber zijn 5e geworden in het DG2x-veld, Thomas en Ruben hebben de 5e plek behaald in het LBH2x-veld, en Esmée en Dianne hebben de eerste plek behaald bij de LDB2x, al waren zij hiervoor de enige ingezonden tijd en kon er dus helaas niet geblikt worden. Joep en Jelle hadden een tijd getrapt die goed zou zijn geweest voor de 5e plek bij de LHB2x, vóór hun teamgenoten, maar helaas is door technische problemen hun tijd niet doorgekomen bij de wedstrijdorganisatie en moeten zij genoegen nemen met de herinnering aan hun mooie inhaalactie en geslaagde race als aandenken.

Op zondag werd het spits afgebroken door een grote lading skiffjes: de 5 jeugdroeiers van MWC en onze eigen Tom van Kraaij gingen de uitdaging aan om 5000m op puur eigen kracht af te leggen, en hierbij een mooie tijd neer te zetten. Tom ging als laatste van start, met het doel om zoveel mogelijk MWC’ers in te halen. Al in de eerste 500m slaagde hij hierin, wat hem goede moed gaf om door te jagen op zijn 2x-partner van de dag ervoor. Met een steady tempo, een goede hoeveelheid kracht en vooral een uitstekende mentale staat ging de 5km voor Tom snel voorbij. Bruggen noch bochten waren voor hem een probleem, en hij wist in de vroege ochtendzon de 3e plek in het goedgevulde LHB1x-veld te behalen! Eigenlijk het enige dat aanwezigen op deze race aan te merken hadden, was zijn tenue: als oud-bestuurslid van het 7e lustrum was Tom even vergeten dat die goede oude tijd voorbij was, en Sauriërs wedstrijden dit jaar gewoon in het rood starten, en niet in het grijs.

Net na het midden van de dag ging de grootste trial van het weekend van start. Maar liefst 5 dubbeltwee’s en twee halfvolle C4+’s vertrokken naar de start. Als eerste van start gingen twee dubbeltwee’s van de lichte dames: Esmée en Rosanne in de Coelo, gevolgd door Ranjani en Dianne in de Bèr. Zij startten in het LDEJ2x-veld, en kwamen hierin tot een mooi resultaat: Esmée en Rosanne werden derde, en Ranjani en Dianne waren het hele veld te snel af, en hebben de eerste plaats behaald!

De lichte dames werden gevolgd door de Eerstejaars Dames. Line en Rinske profiteerden optimaal van de prachtige roeiomstandigheden en hebben zich naar de vierde plaats in het DEJ2x-veld getrapt. Brecht en Anne-fleur hadden het iets zwaarder tijdens de race, maar hebben de 5km goed doorstaan en de achtste plaats behaald in hetzelfde veld.

Als laatste van start gingen de heren van Eerstejaars Zwaar. De 2x met Mats en Sean ging de dames en lichte dames snel achterna, en zorgden voor een aantal mooie inhaalacties. Zij zaten goed in de race, wisten mooi door te trappen, en lieten zich vlak voor de finish niet afleiden door het plotselinge plezierbootje dat voor grote golven zorgde. Hun focus en doorzettingsvermogen is beloond met het tweede blik voor Saurus: de eerste plaats in het HEJ2x-veld!

Naast de dubbeltwee van EJZ gingen er ook twee halfvolle C4+-en van de ploeg van start. Leon en Bèr werden gestuurd door Lauren, en hebben op de 2.5km afstand de snelste halfvolle C4+-tijd voor Saurus neergezet! Dit was goed voor de 6e plaats in het zeer goed gevulde HEJ halfvolle C4+-veld. Teamgenoten Niels en Jeroen, gestuurd door Hansje, hebben hard gestreden en de 11e plaats behaald in dat veld.

De laatste heat van het weekend werd volledig gevuld door Eerstejaars Licht. Zij gingen van start in vier combinaties: Oscar en Jelle, Alex en Ruben, Friso en Thomas, en Flip en Joep. Hoewel deze jongens natuurlijk in-geselecteerd zijn om samen een 8+ te vullen, hebben zij hun eerste bootwedstrijd gestart in vier dubbeltwee’s, waarbij hun eigen teamgenoten de zwaarste competitie bleken in het LHEJ2x-veld. De race was spannend tot het einde, en alle jongens hebben zich tot het uiterste gepusht om het best mogelijke resultaat te behalen. Flip en Joep zijn op de vijfde plek geëindigd, Friso en Thomas op de derde, Alex en Ruben op de tweede, en Oscar en Joep hebben de eerste plek weten te bemachtigen!

Mijn felicitaties gaat uit naar de winnende ploegen van EJLD, EJL en EJZ! De blikken zitten op de post, en zodra deze gearriveerd zijn zullen we deze mooie prestaties op gepaste wijze vieren. 

Hoewel aankomend seizoen er anders uit zal zien dan we gewend zijn, heeft de WinterWedstrijden wel laten zien dat Saurus ook op eigen wateren een zeer geslaagd wedstrijdweekend kan laten zien. We kijken nu al uit naar de volgende wedstrijd!

 

Met rood-witte groet,

 

Anneloes Cornel

Wedstrijdcommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus