Waarde leden,

 

Op 27 en 28 maart hebben onze eerstejaars wedstrijdploegen zich gewaagd aan dé uitdaging van het langebaan seizoen: de Head of the River. Jullie kennen deze wedstrijd misschien als Head of the River Amstel, de 8 kilometer lange uitdaging die maar sporadisch doorgaat en als laatste afstraffing voor het kortebaan-seizoen dient, maar dit jaar was het de Head of the River ‘Eigen Water’. Door een wat warrige communicatie vanuit Amsterdam, en een onverwachte tegenvaller vanuit Belgie, was het Head-weekend voor ons getekend door chaos en onverwachte omstandigheden. Toch hebben onze ploegen hun hoofd koel gehouden, en zich met goede moed naar het einde van het langebaan-seizoen getrapt.

De stress begon voor de coaches en roeiers een week voor de wedstrijd, toen duidelijk werd dat van alle eerstejaars ploegen verwacht werd de volledige 8 kilometer te moeten roeien. Omdat de ploegen eerst getraind hadden op de 4 kilometer afstand die zij verwachtten, was er een omschakeling nodig. Trainingen werden aangepast, moed werd verzameld, en de start van de wedstrijdbaan werd verlegd om dit mogelijk te maken. Op donderdag werd duidelijk dat ook België roet in het eten zou gooien. Het nieuws kwam dat vanaf zaterdag roeien in 8+’s niet meer toegestaan zou zijn, dus dat de geplande zondag middag trial voor de Head niet door kon gaan. Op vrijdag ochtend, iets na acht uur ’s ochtends, zijn daarom de eerste twee ploegen, EJL en EJD, gevlot om de laatste kans de benutten om in hun eigen nummer de 8km af te leggen.

De race ging van start in Smeermaas, om de terugweg zo kort mogelijk te maken. Na slechts enkele weken in de 8+ (en met een boordpaal) getraind te hebben, was het veel gevraagd van deze roeiers om zo snel al een lange wedstrijd te varen. Toch werd snel duidelijk dat de ploegen er fysiek goed toe in staat waren, maar dat het een mentale strijd zou worden. De eerste vier kilometer verliepen soepel, met aan het eind een mooie inhaalactie van EJL. Met de energie die ze hieruit haalden trapten de roeiers zich over de helft van hun race. Na 5 kilometer hadden de roeiers langer geroeid op hoog tempo dan zij ooit eerder hadden gedaan. Wat betreft het fysieke ging alles goed, en liepen de boten mooi door. Wel werd het mentaal zwaar naar mate de finish naderde, en werden de stuurvrouwen extra belangrijk bij het motiveren van hun ploeg. Zij schreeuwden hun ploegen de laatste meters door, en wisten zo met hun roeiers de race sterk af te sluiten.

De mannen van EJL hebben hun 8km in de 8+ afgelegd met een tijd van 27:17,7. Hiermee hebben zij de EJL’21 van Proteus verslagen, maar helaas was dit ook de enige andere tegenstander in het veld, waardoor er geen prijs uitgereikt werd. De dames van de EJD hebben dezelfde afstand geroeid in een tijd van 28:49,0. In hun veld starten maar liefst twee andere ploegen, en onze EJD heeft in dit veld de eerste plaats behaald! Zij worden hiervoor beloond met een leuk aandenken aan de race: een officiële, limited edition, Virtual Head of the River-sjaal. De EJD heeft dus ge‘sjaald’ op de Head! Gefeliciteerd dames, jullie mogen het aandenken komen ophalen op de BK!

Op zondag was de beurt aan de overige twee eerstejaarsploegen: de lichte dames en zware heren waagden zich ook aan de Head. Zij hadden geluk, want twee dagen eerder kwam bericht van de wedstrijdorganisatie dat de velden aangepast werden. De EJLD en EJZ hoefden door deze wijziging niet de volle 8km te roeien, maar gingen de strijd aan over een afstand van 4000 meter.

De heren gingen als eerst van start. De mannen hadden het enthousiasme erin zitten, en begonnen sterk aan hun race. Met WinterWedstrijden-winaars Sean en Mats in de boot was er genoeg ervaring aanwezig, en zij slaagden er goed in de andere twee jongens mee te nemen door de 4km. Met een vloeiend tempo, en een luid en duidelijk stuurtje, is er een mooie race neergezet in een tijd van 13:48,4. Helaas waren zij de enige gevaren race in het Mannen onder 27 4+-veld, en vielen zij dus niet in de prijzen.

De Head werd voor Saurus afgesloten door de lichte dames in de dubbelvier-met. Met een snelle en sterke start kwamen de lichte dames goed op gang, maar het leek even alsof zij hier halverwege de race voor moesten boeten. Aan het eind van het open stuk werd het zwaar voor de dames, maar na wat motiverende woorden van Vero werd de moed opgeraapt en doorgezet richting de finishlijn. Met een tijd van 15:52,6 hebben de dames hun race mooi afgesloten. Zij hebben hiermee de EJLD’21 van Euros verslagen, maar helaas door gebrek aan meer deelnemers ook geen prijs mogen ontvangen.

Saurus heeft op de Virtuele Head mooie prestaties laten zien, en de tegenstand die er was van het water getrapt. Hopelijk kunnen we bij de volgende (virtuele) wedstrijd voor onze eerstejaars rekenen op meer tegenstand, en een kans voor iedereen om te blikken (of te sjaal-en).

 

Met rood-witte groet,

 

Anneloes Cornel

Wedstrijdcommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus