Corona

Het weekend van de Heineken Roeivierkamp brak aan in het weekend van 14 en 15 maart. De organisatie had de worstenbroodjes-etende Noord-Brabanders al verzocht niet deel te nemen, omdat zij zich midden in het epicentrum van Corona bevonden.

De donderdag voor het desbetreffende weekend was de persconferentie waaruit duidelijk werd dat de Heineken Roeivierkamp en andere evenementen met meer dan 100 man voorlopig niet zouden doorgaan. Men bleef thuis, het begin van het einde. Na het inwinnen van informatie bij de universiteit, andere verenigingen en instanties sloot ook Saurus haar deuren. De boten bleven onaangeraakt, in de kroeg was geen gezelligheid of goud-geel genot te vinden en het gebouw bleef eenzaam staan in het groene landschap.

Na een paar weken in spanning, thuis op de ergo of op de fiets in het Limburgse heuvellandschap, mochten we dan toch weer open. De eerstejaars stapten voor het eerst in de skiff om hun Corona-skiff te halen, om zo mee te kunnen trainen met de eerstejaars skifftrainingen. De ouderejaars stapten ook weer in hun kunststoffen ros, en zetten samen met hun coaches de trainingen voort.

Ook de kroeg mocht op 1 juli haar deuren weer openen, waarbij niet alleen de kroeg-, maar ook de terrasdeuren open sloegen! Dit keer was het niet het begin van het einde, maar het einde van het begin. Saurus ging open, maar het seizoen zou net af zijn. Dat kan maar één ding betekenen: slotweek. Wellicht niet een slotweek in de traditionele zin, waarin men kan slibben, rellen, strepen en brassen, maar een week waarin we als Saurus het jaar kunnen afsluiten onder het genot van een biertje.

 

Nog één keer winnen

5 juli was het zover. Dé (enige) wedstrijd van het jaar, de Lokale Saurus Sparwedstrijden Federatie Sparwedstrijd ofwel de LSSF slot. Heel mooi dat trainen, maar competitie is nog veel mooier! Eerstejaars en ouderejaars gingen met elkaar de strijd aan voor dat felbegeerde blik bonen.

‘Annelies wat gebeurt er, waarom nemen je roeiers dit allemaal zo serieus?’ zei de rest van het bestuur met lichte wanhoop in hun stem. Echter als wedstrijdcommissaris is dat niet alleen waar je op hoopt, dat is wat je verwacht van de wedstrijdroeiers. Het winnaarsmentaliteit-petje was op, de sfeer werd gebouwd en het weer was kut. Oftewel het was tijd om te racen. De dag begon met skiffvelden, waar T. van Kraaij en N. van den Bogaert de overwinning pakten. Ook K. Kock mocht hier een prijs in ontvangst nemen, zij was namelijk de eerste en laatste roeier die een nat pak kreeg. N. Krijgsveld wilde ook nog even zijn vaardigheden laten zien, en maakte strijkend de mooiste aanleg van dag. Vervolgens was het tijd voor de 2x-velden, hier namen Z. Kuipéres en T. Lansink de spek en bonen mee naar huis. Deze zullen ze vast op een romantisch diner verorberen om stil te staan bij waar ze samen tot in staat zijn. In dit veld hebben ook M. van Poelgeest en F. Jackson een mooie prijs gewonnen. Zij hadden de prestatie behaald om de meeste meters te roeien in 500 meter, nadat ze midden in de race het riet in voerden en een 360° moesten doen.  Hierna kwam het C2*-veld, wat een prachtig nummer. De burgerboot en de familie Spaargaren stonden aan de start, hoewel de burgerboot het eerste de streep over kwam was de familie Spaargaren degenen die de prijs mee naar huis gingen. Het vierenveld was het laatste veld van de dag: dames tegen dames en middengroep zwaar tegen eerstejaars lichte dames. Na wat wikken en wegen werd de eerstejaars lichte dames toch maar een voorsprong gegeven, waarna midden groep zwaar de 30 seconden inhaalden en samen met hen de finish over kwamen en toch de prijs voor hun ogen wegkaapten. Hoewel P. Hermans recht had op de mooiste sokken prijs heeft hij deze kans laten schieten wegens het uitdoen van deze pareltjes, anti-’vo. C. Wielinga ging er daarom met de prijs vandoor met zijn prachtige dinosaurussokken, overweldigd sprak hij emotioneel nog een woord van dank uit naar de Hema. Dan was het nog tijd voor the battle of the praeses. Hoewel het C1x veld gecanceld was ‘omdat het niet in het tijdsschema zou passen’, werd er plaatsgemaakt voor een adtwedstrijd. R. Bovy slokte voor de ogen van de vereniging sneller dan K. van Melle het bier naar binnen. ‘Vo voor de praes. Na luid gejuich van A. van Zetten, nam hij de prijs van beste supporter in ontvangst. E. Lodewijks is niet alleen als roeier, maar ook meerdere keren als stuur de baan over gegaan waarna zij daarvoor een prijs in beslag mocht nemen.

Het was een mooie dag, ik ga het missen.

Burt BBQ

Zoals het oude gezegde luidt: ‘Monday is for the sjaarzen’, draaide ook deze maandag het om de eerstejaars en daarbij de uitreiking van de BURT bokaal. Hoewel de activiteiten hiervoor dit jaar wegens corona schaars zijn geweest was er voor de Integracie toch één duidelijke winnaar: Paproeika! Zij hebben dit jaar het meeste kruisjes verdiend op het BURT bokaalbord, en tijdens Corona hebben ze enthousiast meegedaan met de SGOEPPPATS-challenges! Het bier vloeide verder rijkelijk en de Mensacie was goed aan het bakken. Op het eind van de avond waren er nog twee verrassingen: het achtergrondconcert van de maaimachine en onze nieuwe liefde Robertina. Deze prachtige Bordercollie-Berner Sennen mix maakte de avond nog nét dat beetje meer geslaagd.

 

Commissie bedankt & VOS

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: Commissies, bedankt! Als vereniging draai je op vrijwilligers en zonder jullie zouden we nooit hebben kunnen uitgroeien tot waar we nu zijn. Door een met liefde bereide lunch en een paar ijskoude biertjes werden de commissies dinsdagmiddag bedankt voor hun inzet dit jaar. Hierna konden leden snel even naar huis, of juist lekker lang blijven hangen om zich klaar te stomen voor het volgende evenement, zijnde de VOS. De nieuwe benaming ‘Viramitas Ongekend Speciaalbier-borrel’ was niet gelogen. De biertjes waren ongekend lekker, wanneer je biertje ‘Pauperbier’ heet weet je ook wel dat het een stukje kwalitatief gebrouwd genot is. Dank aan Viramitas voor het organiseren van deze fantastische editie van de VOS!

Maasroeien & Zwaar BBQ

Zoals de Eerstejaars Dames goed hebben verwoord ‘Het Maasroeien afgelopen woensdag was vergelijkbaar met de rest van het seizoen: gecanceld’. Meer valt er waarschijnlijk niet over te zeggen, behalve dat we ernaar uit kijken om het eind augustus in te halen en de filmpjes van L. Heijen in de mobo erg vermakelijk waren.

Gelukkig kon ’s avonds het verdriet weg worden gedronken tijdens de Zwaar BBQ, vooral dat bonus biertje kwam goed van pas. Eerstejaars zwaar stond te zwoegen en te zweten achter de barbecues om iedereen van vlees en groenten te voorzien, terwijl het met bakken uit de hemel kwam vallen. Bakken water, helaas geen bakken bier, daarvoor zullen we nog een jaartje moeten wachten.

Ook werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de coach van het jaar-trofee uit te reiken. Dit jaar was de oprichter van deze traditie aan de beurt, H. Ox. Ze heeft niet alleen voorgaande jaren fantastische bijdragen geleverd aan het wedstrijdroeien op Saurus, maar zeker haar inzet dit jaar tijdens Corona is memorabel. Het opzetten van een bootcamp, het begeleiden van eerstejaars roeiers én het begeleiden van haar ploeg heeft ze deze periode met alle liefde en passie gedaan. Hierdoor heeft ze een prominente plek op het bord verdiend.

 

Sjiek en Sjoen & Tank het Terras

Boten moet je poetsen. Elk trainingsweekend, elk wedstrijdweekend, maar al helemaal tijdens Sjiek en Sjoen. Tijdens Sjiek en Sjoen worden alle boten in het sop gezet, zodat ze schoon het zomerreces kunnen overbruggen. Ook wordt door de benedenverdieping een dweil heen gehaald, want een schoon gebouw is een blij gebouw.

De laatste avond van de slotweek was voor Tank het Terras leeg in je Tanktop. De avond was een groot succes en het pils werd goed weggedronken, de SocCie had op het eind van de avond flink wat kilometers in de benen zitten van het op en neer lopen om wéér een nieuw kratje te halen. Ook werd het certificaat Lid van Verdienste van A. Pannekoek uitgereikt, omdat dit de digitale AV waarin ze deze status kreeg niet kon. Onze DJs J. van de Kimmenade en R. Bierens wisten de sfeer er goed in te brengen met million dollar ideas zoals ‘adtje tafel’. Op het eind van de avond kon er door hun motiverende woorden in recordtijd op worden geruimd, iets waar de SocCie en het bestuur erg van te spreken waren.

Vrijdag rustdag. Althans voor velen, het bestuur ging nog even op de borrel bij onze noorderburen in Eindhoven. Het was een geslaagde avond, voor degene die de boten mocht bewonderen zelfs érg geslaagd.

 

Sponsortocht

De zaterdag van de sponsortocht brak aan. Voor het bestuur iets te letterlijk. Het was tijd om fietsend Nederland rood te kleuren. Uitzonderlijke prestaties werden neergezet en donaties werden binnen geharkt. Zowel huidige leden als oud-leden stapten op de fiets om enerzijds de uitdaging om zoveel mogelijk te fietsen binnen 24 uur aan te gaan en anderzijds zoveel mogelijk geld op te halen voor Jeugdfonds Sport en Cultuur.

D. van Dijk, L. Plato, T. Koenders en J. Speldenbrink hebben maar liefst 500 kilometer gefietst, waarmee ze ook meteen de prijzen voor het meeste aantal kilometers behaalden. Een fantastische afstand, die menig fietser ze niet snel na zouden doen. Erg knap gedaan, Saurus is trots!

Licht 2017 en 2018, ook wel de Saurus-Skadi-Phocas-Njord combinatie, bestaande uit I. Hermans, T. Wichmann, H. Harrison, L. Wilhelm, B. Braam en de gebroeders T. en R. van Mierlo hebben 400 kilometer in de benen zitten. Toen ik de volgende dag vroeg hoe het geweest was het antwoord dan ook ‘Zwaaaar’, gelukkig is licht altijd aan.

Het Zwaar-gilde bestaande uit T. Severijn, L. Cornielje, N. Krijgsveld, T. de Bekker heeft 330 kilometer gefietst. Harry’s ultieme fietstip luidt dan ook in zijn Strava ‘Je moet gewoon blijven draaien en meer eten’.

De iconische zusjes N. van den Bogaert en V. Vogels hebben ook 225 kilometer op de fiets gezeten voor het Jeugdfonds. Met een paar hoosbuien en een cappuccino hebben ook zij de tocht overleeft!

Onze beste supporter A. van Zetten heeft niet stilgezeten, hij heeft 200 kilometer erop zitten!

Daarnaast zijn onze verbanden zijn op de fiets gestapt, verschillend van 160 kilometer op een tandem naar Duitsland tot 160 kilometer op de racefiets. En ja, ook het MHG fietste mee!

Ook het bestuur heeft een poging gedaan in een maar al te interessante fietsopstelling bestaande uit een racefiets, swapfietsen en een iets te krakkemikkige tandem.

Als laatste mag natuurlijk de inzet van onze hoofdsponsor RSM niet ontbreken. P. Jansen heeft ook zijn beste beentje voorgezet en 126 kilometer gefietst voor het goede doel.

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere Sauriërs die vele kilometers hebben afgelegd, waarop wij als Saurus stuk voor stuk ontzettend blij mee zijn. Allemaal ontzettend bedankt voor jullie inzet en donaties, laten we allemaal trots zijn op de prestatie die we als vereniging hebben neergezet. Saurus fietst één derde van de wereldomtrek, ‘Vo!

Eindstand kilometers: 14.800 kilometer

Eindstand donaties: 7.605 euro

 

Het was me een waar genoegen, ik hoop jullie eind augustus te zien om Maastricht Saurus rood te kleuren!

 

Met rood-witte groet,

Annelies van Engelen

Wedstrijdcommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus