Waarde leden,

12 december 2020. Bijna 9 maanden exact, nadat op 13 maart voor alle Nederlandse roeiers het seizoen 2020 in het water viel. Sindsdien zijn roeiers aangewezen op de onzekerheid van de corona-maatregelen, die opleggen in hoeverre de geliefde sport nog uitgeoefend mag worden. Eén duidelijk gevolg van die maatregelen: de uren op het water gingen voor velen achteruit, en de uren op de ergometer maakten dat verschil goed.

De Nationale Kampioenschappen Indoor Roeien (NKIR) zijn ieder jaar een hoogtepunt van het najaar. Dit jaar, echter, was het voor vele roeiers dé enige, eerste kans in 9 maanden om zich te meten met de andere ploegen uit hun veld. Niemand kon precies voorspellen welk effect de afgelopen maanden van lockdowns, skiffen en ergometeren gehad hebben op de fysieke capaciteiten van onze Sauriërs, en hoe onze eerstejaars roeiers met nagenoeg geen boot-ervaring zich op een ergometer-wedstrijd zouden kunnen handhaven. 12 december 2020, het was een dag om naar uit te kijken.

Aan de voorbereidingen mocht het zaterdag niet liggen: hoewel onze roeiers niet in Amsterdam zouden starten, maar in een zaal op UM Sports, werd er alles aan gedaan om de dag soepel te laten verlopen, en dat beruchte ‘NKIR-gevoel’ te bereiken. Vooral aan de techniek moest veel aandacht worden besteed: het was essentieel om onze acht wedstrijdergo’s de hele dag in connectie te hebben staan met het systeem van TimeTeam. Bij enkele trieste gevallen bij andere verenigingen werd duidelijk waarom dat zo essentieel was: wie niet live startte in een NK-veld, werd niet meegenomen in de scoretelling en verloor de kans op het felbegeerde blik. Gelukkig heeft dit bij Saurus zich niet voorgedaan, en zou het succes van onze roeiers alleen mag afhangen van hun eigen prestaties.

De eerste race van Saurus startte na wat vertraging iets na 11.20 met het LHG-veld. Tom van Kraaij en Oscar Woudstra, van OJL en de EJL-selectie respectievelijk, konden qua ervaring misschien niet verder uit elkaar liggen. Toch gingen zij gezamenlijk van start aan deze eerste race, en beten zij voor Saurus het spits af. Voor Oscar was dit zijn eerste officiële 2k, en met een stabiele race wist hij zich erdoorheen te banen naar de 27e plek (07:39,6). Tom kan zijn NKIR’s ondertussen bijna op twee handen tellen, en deze ervaring liet hij ook zien door een mooie 3e plek te behalen in dit veld (06:28,6).

Om 12.00 ging het HG-veld van start, en ervoer Lukas Oldach van MGZ één van de nadelen van deze virtuele NKIR: als er niemand anders van jouw vereniging in je veld start, zit je helemaal alleen op de ergometer. Gelukkig heeft Lukas genoeg ervaring op de ergometer om zich hierdoor niet uit het veld te laten slaan, en kon hij stabiel bij de middenmoot van zijn veld blijven met een tijd van 06:16,7 (18e van de 42 deelnemers).

Terwijl Lukas nog aan het afkoelen was van zijn eigen race, kwamen zijn teamgenoten Nykle Krijgsveld en Luc Cornielje aan in de zaal om zich voor te bereiden op het HSB-veld. Het was een race waar velen stiekem naar uit hadden gekeken, benieuwd naar wat deze jongens zouden doen. De heren van MGZ hadden een duidelijk plan meegekregen, en hadden de simpele taak dat uit te voeren.

Na een prima start werd de race voor omstanders steeds spannender. Terwijl Nykle, Luc en coach Bas van de Avoird zich puur focusten op de eigen ergometers en het raceplan, volgden de overige aanwezigen de race op het grote scherm. Langzaamaan steeg het virtuele bootje van Nykle in de ranglijst, en kwam hij dichter bij de top. Het was ongelofelijk spannend, en pas in de laatste eindsprint werd duidelijk dat hij het ging doen: Nykle ging de eerste plek in het HSB-veld behalen! Terwijl ondertussen alle aanwezige bestuursleden, coaches en roeiers het al doorhadden, finishten Luc (06:12,4; 8e van de 17) en Nykle (06:05,8; 1e) hun race zonder de eindscore nog te kennen. Na een korte verwarring verdween een lichte teleurstelling van hun gezichten, en maakte die plaats voor enorme glimlachen: er was een blik voor Saurus binnengesleept. Na een korte pauze die de heren nodig hadden op weer op hun benen te kunnen staan, werd deze overwinning gevierd met het verenigingslied, zoals dat traditiegetrouw gebeurt bij Saurus. 

 

Een korte vernoeming moet eerlijkheidswege uitgaan naar Njord, waar door technische problemen de HSB-roeiers niet mee konden doen aan de live-race, en hun tijden niet meetelden voor dit veld. Eén van hun roeiers had Nykle van de eerste plaats kunnen stoten, als zij op tijd hadden gestart. Maar net als dat een roeier die te laat aan de start verschijnt op de Bosbaan uitgesloten wordt van zijn race, werd ook hier Njord uitgesloten van het NK-veld. Het aangetekende protest werd afgewezen, en Nykle is als terechte winnaar van het HSB-veld uitgeroepen.

 

Met de heren van MGZ was het dagdeel van de solo-starts voorbij, en maakte dat plaats voor de eerstejaarsraces waar in ploeg-formatie gestart zou worden. Om 14.40 begon dit met vier dames uit de EJLD-selectie: Dianne van Dijk, Ranjani Ventakataramani, Esmée Lodewijks en Rosanne van Ballegooijen. De lichte dames hadden voor hun race nog een moment van stress gekend: door een technische fout moest er opeens een tweede keer ingewogen worden. Dit lukte gelukkig goed, en de dames konden aan hun race beginnen. De spanning was te zien op alle gezichten, en bleek ook toen er bij de start één bankje kort verloren werd, maar maakte al snel plaats voor inzet. De lichte dames hebben een 10e plaats behaald (van de 15), met een gezamelijke tijd van 08:03,6.

Om 16.00 ging de eerste acht van start: Ruben Heuvelsland, Flip van Kasteren, Yuri Piosik, Joep Eijkens, Oscar Eliens, Thomas van Sloun, Friso van der Hoek, Jelle Speldenbrink startten samen in het LHEJ8-veld. In een veld waar de onderste helft ongelofelijk dicht op elkaar zat, kwamen de jongens helaas uit op de laatste plek (07:05,5; 11e). Toch laat dit zien dat er nog vele kansen liggen het komend seizoen, en hebben de jongens een duidelijk doel meegekregen.

Anne-fleur Schonck, Rinske Jongma, Line Johanna Thielemann, Brecht van der Velden, Mees Warmerdam, Imke van der Loo, Sanne de Kleijn, Anne Visschers gingen om 16.40 van start in het DEJ8-veld. Met een tijd van 07:28,3 hebben zij een gedeelde 9e plek (van de 16) behaald, en hebben zij het oude Saurus DEJ8-record van 7:40,0 uit 2013 verbeterd. Deze ploeg zal voortaan de geschiedenisboeken ingaan als de snelste Eerstejaars Dames 8 van Saurus op de ergometer. Een mooie prestatie, en een goed voorboden voor het aankomend seizoen!

De dag werd afgesloten met een nummer dat Saurus al enkele jaren niet meer op de NKIR gestart heeft: de HEJ8. De ploeg bestond uit Severin Holtmann, Jeroen Grievink, Mats van Sabben, Thijs Alma, Niels Baars, Sean Hazenberg, Ber Kaelen, Leon Rüter. De pijn en inzet was bij de jongens op alle gezichten te lezen, en tezamen hebben zij zich naar die 2.000m finish getrapt. Met een tijd van 06:42,1 hebben zij de 13e plaats behaald, van de 16 deelnemende ploegen.

Het was voor Saurus een mooie dag, waarin zowel een blik als een Saurus-record is binnengehaald. Zeker de lockdown die twee dagen later is ingegaan, maakt de herinnering aan de NKIR 2020 extra speciaal voor alle aanwezigen. We kijken uit naar de volgende mogelijkheid voor deze roeiers om zich te kunnen bewijzen! 

Met rood-witte groet,

Anneloes Cornel

Wedstrijdcommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus