Waarde leden,

Wat een spektakel, het Nationaal Kampioenschap Indoorroeien te Amsterdam was een groot succes voor onze vereniging.

De dag begon goed met de winst van onze Heeren Club vier Meis’jes 14. Erik Meis, Joost Koedijk, Alexander Pennings & Jos van der Holst gecoacht door Nienke Spaargaren wonnen hun veld met een sublieme tijd van 3:03,2. Bijna twee seconden onder hun streef zorgde ze voor een weergaloos spektakel. Euros bestempeld als favoriet door de commentatoren, kwam meer dan vier seconden tekort en de Heeren lieten zien hun wedstrijd mentaliteit niet verloren te zijn en zo mocht voor de eerste keer die dag het vereningslied aangeheven worden.

Het schouwspel hield niet op en nog geen kwartier na de winst van de Club vier, begon de volgende heat. Marit van Steen liet zichzelf van haar beste kant zien, dook ook 2 seconden onder haar streef en pakte zo in haar heat de vierde tussentijd in het DG-veld. In hetzelfde veld startte Sophia Klerks en Linde Jacobs. Klerks zette met een erg goede prestatie een tijd neer van 7:31,9. Ook Linde Jacobs liet zien als Eerstejaarsch prima mee te kunnen komen. Ze liet enkele roeisters van onder andere Euros, Orca en Proteus achter zich.

In het LDG-veld stapte Zilla Kuipers, Saskia Verhoef, Anouk Lamers op de ergo. Zilla Kuiperes en Anouk Lamers verbeterenden hun NKIR resultaat van vorig jaar met ruim 14 en 18 seconden. Saskia Verhoef werd helaas voor de zaterdag ziek, maar stapte desondanks op de ergometer. Een knappe race bezorgde haar alsnog een plek in de middenmoot.

Na een kleine pauze van een half uur begon de Titanenstrijd tussen de Lichte Heeren in het Gevorderde veld. Till Wichmann en Tom van Kraaij stapten op en lieten zich van hun beste kant zien. Tom van Kraaij vaarde zijn eigen race en liet zien zich op de NKIR prima aan een raceplan te kunnen houden. Hij eindigde knap op de 24e plek. Grote winnaar van het veld was natuurlijk Till Wichmann die als een duveltje uit een doosje de winst wegkaapte voor Okeanos en Skadi. Met een fenomenale eindsprint die gelijk stond aan zijn eerste 500-meter pakte hij in de laatste 150 meter de leiding om deze niet meer af te staan. In een tijd van 6:28,1 trapte hij zichzelf naar de hoogste trede op het NKIR-Podium. Het eerste individuele wedstrijd blik voor Saurus op de NKIR ooit.

Na het Saurus-lied haastten alle aanwezige zich wederom naar een plek vooraan bij de Ergometers. Daan Grievink, Coen Wielinga, Luc Cornielje, Tom Lansink en Karel van Melle streden stuk voor stuk om zich op de NKIR de snelste Heer van Saurus te mogen noemen. Lansink starte goed weg en stond al na de eerste honderd meter eerste in de tussenstand. Echter namen Cornielje en van Melle het stokje al gauw over en bestookten elkaar tot in de laatste meters met hun krachtige halen. Uiteindelijk trok de Heer van Melle aan het langste eind met een tijd van 6:20,4.

Na een uitgebreide middagpauze, gingen onze Tweedejaarsch Damesch van start in het DSB-veld. Aan aanmoediging geen gebrek, want na de middagpauze stonden er alleen maar meer Sauriërs op de tribunes onze Damesch aan te moedigen. Noortje van den Bogaert, Svenja Hövelmann, Vianne Vogels en Anke Gielen stapten op en lieten zich allen van hun beste kant zien. Zowel Svenja als Vianne doken beiden vier seconden onder hun streef. Noortje en Anke roeiden naast elkaar een goede race en konden met hun tijden terugkijken op een goede individuele NKIR. Met de Damesch kwam ook een eind aan de individuele races.

Als eerste wedstrijdploeg mocht EJ-Zware Heeren aantreden. Vooraan geplaatst, met de snelste streef van het veld waren de verwachtingen hoog gespannen. Het record van vorig jaar blijft nog een jaartje in handen van het EJZ’18, maar de ploeg van dit jaar pakte soeverein de winst. Ruim zeven seconden sneller dan de Skadi/Pelargos-combi trapten zij soepel weg van het veld. De derde winst van Saurus op de dag, maar niet minder indrukwekkend.

Terwijl menig Sauriër voor de derde keer haar verenigingslied zong, zaten onze EJ-Damesch al klaar op de Ergometer. Ook geplaatst op de eerste rij, zetten ze een uitermate knappe prestatie neer. Uiteindelijk eindigend op de derde plek, trokken zij het Saurusrecord aan stukken. Met welgeteld 19 seconden werd het EJD4 record op de NKIR aangescherpt en dit beloofd dan ook veel voor het komende seizoen.

Niet alleen de Damesch pakten een Saurusrecord. Ook de Lichte Damesch pakten een nieuw Saurus-record. Nog nooit vaarde een complete Saurus EJ-Lichte Damesch ploeg onder de acht minuten. Met een overall vijfde plek, lieten de Lichte Damesch zien dat het met de kracht in ieder geval wel goed zit.

De EJ-Lichte Heeren sloten de dag voor Saurus af met tijd waar ze trots op mogen zijn. De snelste lichte acht van Saurus de afgelopen vier jaar. Met een goed uitgevoerd raceplan lieten zij zien dat deze halen 2000m lang technisch goed uitgevoerd kunnen worden. De Winterwedstrijden beloven spannend te worden.

Daarnaast wil ik graag nog twee oud-Sauriërs uitlichten die op de NKIR ook een uitermate knappe prestatie hebben neergezet. Roos Rooijakkers, eindigde voor Beatrix uit Eindhoven als overall tiende in het DG-veld, met een tijd van 7:12,1. Niek van Venrooij won uitkomend voor Okeanos het HE-veld in een tijd van 5:58,8. Hij mag zich hierdoor een jaar lang Nederlands Kampioen Indoorroeien noemen. Beiden gefeliciteerd!

Al met al een ongelofelijke goede dag voor Saurus. Van de tien gestarte velden werden er drie gewonnen en twee Saurus-Record aangescherpt. De beste NKIR die Saurus ooit heeft geroeid. Een prestatie waar wij als vereniging trots op mogen zijn. Tezamen zullen wij onze kampioenen vanavond op de bar toezingen tijdens de blikkenborrel 20:00 op Saurus.

Hopende u vanavond in groten getale te mogen ontvangen op de Sociëteit.

“Voor Saurus en het erevlot!”

Met rood-witte groet,

Wybren Nauta