Waarde leden,

Ik schrijf  07:00 uur ’s ochtends vanuit het hoge noorden. Het vriest net niet en een grote blauwe IKEA blokt de wind op het roeiersterrein. De eerste kop koffie stroomt uit het apparaat, een enkel theezakje valt vanaf het sociëteitsplafond naar beneden en menig corporaal kijkt nog enigizns brak uit zijn ogen na het KNSRB Gala van de avond ervoor. En fin het is een trootsteloze bedoening.

Deze stemming heerste echter niet voor lang want al gauw betreden onze roeiers het terrein om de vele boten op te riggeren. De Lichte Damesch en onze Zware Heeren brachten al gauw een bourgondische sfeer in dit noordelijke stukje Nederland. Voorbereidend op de zware tocht werden er de laatste banaantjes, peperkoeken en meer verorberd. Hoewel onze Zware Heeren iets te laat waren met vlotten werden al gauw de eerste goede halen gemaakt op het winderige Eemskanaal.

Met de wind vol tegen op het kanaal en de aanliggende weg was het naar de start komen voor zowel de roeiers als coaches een uitdaging. Winnaar aan de kant was in ieder geval de heer Becker die de tien kilometer na even wachten op een open brug aflegde in iets minder dan twintig minuten. Al gauw vertrokken onze Middengroep Heeren in de 2-‘s. Met een goed bezet veld was het dringen aan de start, maar zonder al te veel moeite vertrokken onze 2-’s op maximale snelheid. Echter is zes kilometer lang en al gauw verspreide het zuur zich in de benen van onze Middengroep. De Heeren Karel van Melle en Daan Grievink wisten als besten deze Hel door te komen. Vierde in het HSB 2–veld en overall negende. Een absolute topprestatie. De andere 2-’s waren minder tevreden over hun races, maar hebben veel geleerd en zullen op de NKIR bewijzen dat ze meer dan sterk genoeg zijn om zich komend jaar te meten met het veld.

De Lichte Damesch waren verspreid over twee velden, namelijk het D1x en LD1x veld. In het Dames veld ging Sophia Klerks voortvarend van start, met een constante race schoof ze iedere kilometer een plekje op en eindigde op een mooie 19de plek. Anouk Lamers vond zich klem tussen meerdere andere skiffeuzes en kon daardoor helaas niet haar eigen race varen, ze eindigde ondanks een knappe eindsprint op de 28ste plek. Saskia Verhoef en Zilla Kuiperes weerden zich kranig in het LDSB1x-veld. Met inschrijvingen van Marieke Keijser, Femke van de Vliet en andere gevestigde namen was het een zware race. Saskia Verhoef eindigde midden in het veld op de zestiende plek.

‘S middags trok de wind aan en werden de omstandigheden een stuk guurder. De wind eiste al voor de tweede heat begon zijn eerste slachtoffers en op de dijk lag al gauw de eerste skiff. Echter begonnen onze Lichte Heeren en Damesch onbevreesd aan het oproeien en lagen op tijd goed en wel klaar voor de start. Till Wichmann beet het spits af en liet zien dat de halen van de 2x vorig jaar ook prima gebruikt kunnen worden in de skiff. Hij eindigde in het LHSB1x-veld op een vijfde plek en liet zien dat hij goed op weg is richting de NKIR. Tom van Kraaij startte in het LH1x-veld. Na zijn bestuursjaar stapte hij voor het eerst dit najaarsseizoen in de skiff en liet zien grote stappen gemaakt te hebben. Al in de eerste kilometer werden twee skiffs verschalkt, waarna hij de rest van de Hel helaas in een niemandsland terecht kwam. Met een knappe mentale race eindigde hij uiteindelijk op een 22ste plek.

De Damesch mochten als laatse Sauriërs van start, in een veld vol bonds-tweetjes was de uitdaging groot, maar onze dames begonnen beiden vol overgave aan deze lange race. Anke Gielen en Marit van Steen gingen de volledige zes kilometer nek aan nek met Okeanos en versloegen deze Amsterdamse boot uiteindelijk in de laatste meters. Noortje van den Bogaert en Vianne Vogels startte als één na laaste in het veld, maar lieten zich van hun beste kant zien en vochten zich een paar plekken in het veld omhoog. Van beide ploegen een knappe prestatie die zicht biedt op een mooi seizoen.

De eerstvolgende wedstrijd zal niet in de boot, maar op de ergometer plaatsvinden. Al onze selecties zullen zich opmaken voor de NKIR te Amsterdam op 8 december. Hopende u daar in groten getale te mogen ontvangen.

Voor Saurus en het Erevlot!

Met rood-witte groet,
Wybren Nauta
Wedstrijdcommisaris h.t. der M.S.R.V. Saurus