Waarde leden,

Ik neem u mee terug naar afgelopen zaterdagochtend. Terwijl u nog warm in uw bed lag, stonden om iets voor 07:00 uur ’s ochtend onze Eerstejaarsch al klaar op de Bosbaan te Amsterdam. De weersituatie: Guur en Nat. Alles behalve de ideale omstandigheden voor de allereerste wedstrijd van hun seizoen: De Asopos Najaarswedstrijden.

Echter hield dit onze Eerstejaarsch niet tegen. Koud en verkleumd van buiten ontvlamde er van binnen bij onze Sjaarsch toch een sprankje warmte daar bij de BoWa. Opgezweept door de vele hitjes en meezingers, begonnen de rillingen van de kou zich langzaam om te zetten in rillingen van de zenuwen. Nog enigszins bedeesd werden de boten naar het vlot getild. Er werd voorzichtig ingestapt, de laatste bemoedigende woorden ingesproken door de coaches en voor men het doorhad volgenden de eerste klapjes op de Bosbaan.

Na een klein stukje oproeien om de energie te sparen lag al gauw de eerste Saurus-boot klaar om te starten. Daar liggend aan de start van die befaamde 500m lijn, met het houtje in de hand van de stuur, ontbrandt er zich een vuur dat niet meer te doven was. De wil om te racen en iedere vereniging er af te palen. Met veel getrek, gesjor en uiterste inspanningen werden de eerste race halen gemaakt en dit uitte zich in de mooie resultaten die door de dag heen behaald zijn.

Onze ARP-Heeren weerden zich kranig en dat uitte zich in één kwartfinale plek voor Saurus 7 in het HOnerv C4+-veld. In het HErv C4+-veld werden de heren knap tweede en eisten een plek op in de A-Finale. Daar eindigden zij met een mooie tijd op de vijfde plek. Ook in het H2 4+ veld werden er goede halen neergezet en het weekend werd uiteindelijk afgesloten met een knappe tweede plek. Een prestatie waar de Heeren erg trots op mogen zijn. Ook de boot van Meisjes’14 bereikten met gemak de A-finale, daar ontknoopte zich een spannende strijd, waarbij de Heeren van de D.S.R. Proteus-Eretus aan het langste eind trokken.

Zoals Prometheus het vuur gaf aan de mensheid zo gaf de Asopos Najaarswedstrijden dit weekend onze Sjaarsch ook hun eerste Competitiefeest. Omdat Asopos niks organiseert in Amsterdam, en Okeanos vroeg dichtgaat, heeft Saurus zich met een aantal andere verenigingen gewaagd een compofeest te improviseren in de befaamde Anno 1890. Na een paar biertjes in dit gezellig bruin café vetrok een deel van de eerstejaars naar het centrum van Amsterdam. Daar is het feest door het verzetten van De Klok (pun intended) een uur extra door gegaan.

En hoewel het vuur in onze Sjaarsch absoluut ontwaakt was, was de warmte helaas niet genoeg om de zondag zonder thermokleding te overleven. Waar de Heeren zaterdag de vele slagregens moesten weerstaan, was bij de ARP-Damesch de koude straffe wind tegen de grootste uitdaging. Met een gevoelstemperatuur van min twee en wat schuimkopjes op de baan waren de C4+’en overal te vinden behalve in de juiste roeibaan. Gelukkig waren onze stuurtjes optimaal voorbereid op deze woeste omstandigheden en stuurden zij al onze roeisters veilig over de streep.

De resultaten mochten er, ondanks het slechte weer, zijn. Met twee kwart finale plekken en veel spannende races lieten de ARP-Damesch zich van hun beste kant zien. Helaas maakten twee zware lotingen het net te moeilijk om ook de halve finales te bereiken. Ook onze ervaren ploegen in het DErv C4+-veld (Namaka) en de vier dames van Slagskia en co in het D4+ 1 veld moesten een bittere pil slikken. Na in de voorrondes beiden de b-finales te hebben bereikt werden deze later vanwege de weersomstandigheden geschrapt. Op de Argo Najaars Slotwedstrijden zullen zij zich revancheren.

Er werd niet alleen boord geroeid afgelopen zondag. Ook de ARP-Lichte Damesch waagden zich deze zondag aan de golven op de Bosbaan. Het vuur aangewakkerd en geïnspireerd door de B-finale van zaterdag door de D selectie 4* mochten ook zij zich opmaken voor een finale. Met welgeteld drie Saurusboten in de A-finale was de ARP-selectie ruim vertegenwoordigd. Echter betaalde deze overmacht aan Saurusboten zich nu nog niet uit in een taart.

Ook twee wedstrijdsecties maakten een uitstapje naar de Bosbaan. Till Wichmann van de Lichte Heeren starte in de HG1x skiff en moest na een spannende race in de A-finale zijn meerdere erkennen in een skiffeur van de A.U.S.R. Orca. De Lichte Damesch stapten nauwelijks een week na hun Boston avontuur direct weer in hun vertrouwde scull-boten. In het DErv 2x-veld ontknoopte zich wederom een spannende race tussen de M.S.R.V. Saurus en de D.S.R. Proteus-Eretus. Uiteindelijk behaalden Julia van Koeveringe en Zilla Kuiperes een mooie tweede plaats in de A-finale. Hoogtepunt van de dag was natuurlijk de taart van Sophia Klerks. Met ruimschootse afstand (meer dan 45 seconden) won zij het Derv 1x-veld. Deze overwinning zal haar veel vertrouwen geven voor de rest van het seizoen. De dag werd afgesloten met twee Saurusboten in het DG 2x veld. Een luidkeelse aanmoediging vanaf de kant door de vele aanwezige leden leverde een tweede en vierde plek op.

Met rood-witte groet,

Bram Bugter

Vice-voorzitter en Competitiecommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus

Wybren Nauta
Wedstrijdcommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus