Waarde leden,

Hoewel het alweer even geleden is, wil ik u graag mee terug nemen naar het weekend van 2, 3, en 4 juli, van de Argo Sprint en NSRF Slotwedstrijden, en naar 7-10 juli, het WKU23 in Racice, Tsjechië.

 

Argo Sprint

Op vrijdag 2 juli ging het weekend traditiegetrouw van start met de Argo Sprint. Dit jaar was dit ook de locatie van het NSK Sprint (Nederland Studentenkampioenschap Sprint). Over een afstand van slechts 500m moesten onze ploegen voor het eerst dit jaar laten zien wat hun capaciteiten op de Sprint zijn. Waar de focus tijdens trainingen natuurlijk ligt op de 2000m, is er naar aanloop naar deze Sprint zeker ook aandacht besteed aan deze kortere afstand, want op een Sprint kan altijd leuk gestunt worden. Explosiviteit is het allerbelangrijkste, want voor meer dan een snelle start en een snelle finish is er simpelweg geen tijd in de 1.5-2 minuut durende race.

Er deden drie eerstejaarsploegen mee aan de Sprint. EJLD roeide mee in het LDEj4*-veld, en heeft de 5e plaats in de B-finale behaald. EJZ (in een combinatie van de twee reguliere viertjes) roeide in het HEj4+-veld, waar zij een nette 1e plaats in de B-finale behaalden. EJL ging van start in het LHEj8+-veld, en werd daar 5e in de A-finale.

Luc Cornielje en Tom van Kraaij deden mee aan het NSK, in respectievelijk het Heren en Lichte Heren Elite skiff-veld. Beiden hebben mooie prestaties neergezet: Luc slaagde er na een 3e plaats in de race voor lanes en een superspannende strijd in de finale in om zijn boegbal als 2e over de finishlijn te krijgen in de finale. Hij werd hiermee ook 2e op het NSK, maar werd door te weinig deelnemers helaas niet beloond met een plek. Tom van Kraaij kwam na zijn voorwedstrijd in de B-finale terecht, maar roeide zich in die finale naar een 2e plaats waarmee hij wel in aanmerking kwam voor een plak: Tom werd hiermee 3e op het NSK en ontving een bronzen medaille.

 

NSRF Slotwedstrijden

Op zaterdag ging het weekend dan echt van start, met de NSRF Slotwedstrijden. Hoewel er toen nog ook latere wedstrijden op de planning stonden, weten we met de kennis van nu dat dit weekend het einde van het roeiseizoen zou betekenen voor iedereen. Vol energie kwamen alle roeiers naar de baan, want na een niet-klasserende SLEOS was dit dan eindelijk, eindelijk, voor de eerstejaarsploegen hun eerste klasserende-2K.

De dag werd afgetrapt door EJL (met Philip van MWC), die met een 7e plaats in de voorwedstrijd helaas niet verder kwam dan de B-finale. Na een korte teleurstelling werd de knop omgezet, en de tweede wedstrijd lieten de mannen drie boten achter zich om tot een 4e plaats te komen.

De lichte dames zaten voor het eerst in een volledig Saurus-rood dubbelviertje, en kwamen in hun voorwedstrijd als 6e over de finish. Dit was helaas net niet genoeg voor een B-finale, en dus moest in de C-finale de eer herpakt worden. Door een ziekte bij hun enige tegenstander, echter, gingen de dames als enige boot over de baan en waren zij zelf hun enige tegenstander.

Sophia en Berber van MGD hadden dit weekend ook hun eerste wedstrijd van het seizoen, en daarmee ook hun eerste meting met het zware DG2x-veld. Als 6e van de 7 in de voorwedstrijd kwamen zij in de B-finale terecht, waar zij één boot achter zich lieten en weer de 6e plaats behaalden.

De twee viertjes van EJZ gingen beiden van start in het HB4+-veld. De Kruseman werd gevuld door een Saurus/MWC/Theta combinatie, en wist helaas niet verder dan de C-finale te komen. De Triceratops roeide een waanzinnig sterke voorwedstrijd, waarbij alleen de middengroepen (en deels Oude Vier-boten) van Phocas en Vidar sterker bleken. Het zou een onwijs spannende A-finale zijn geweest, maar helaas kregen onze mannen die kans niet door een blessure en moest de finale overgeslagen worden. In plaats van zelf in de boot te zitten, moesten de mannen genoegen nemen met het aanmoedigen van hun teamgenoten in de C-finale, die daar Skadi achter zich lieten en na Pelargos tweede werden.

De laatste ploeg van zaterdag was de EJD, die de Sprint overgeslagen hadden en dus hun eerste start van het weekend hadden. In de voorwedstrijd werden zij 5e, waarmee ze nipt de B-finale haalden. Daar lieten de dames zien toch meer in de tank te hebben, en roeiden zij een sterke race van maar liefst 15 seconden sneller dan de voorwedstrijd naar de 1e plaats in de B-finale. Een superprestatie!

Op zondag waren alleen de skiff nog aan de beurt. Tom van Kraaij in het LHB1x-veld werd 2e in zijn voorwedstrijd, maar wist niet verder dan de 6e plek in de A-finale te komen. Luc Cornielje (MGZ) en Mats van Sabben (EJZ) gingen de strijd aan in het HB1x-veld. Mats werd 7e in de voorwedstrijd, en zijn B-finale kon helaas door onweer niet doorgaan. Luc wist de A-finale de behalen door een 3e plek in de voorwedstrijd, en sloot het weekend af met de 4e plaats in de A-finale.

 

WK-U23

Hoewel het Saurus-rood niet meer aan de start verschenen is na de NSRF Slot, omdat door een stijgend aantal besmettingen de ZRB en ARB afgelast werden, is er wel nog een Sauriër in de boot verschenen. Nykle Krijgsveld, die sinds het NK Klein in de SB-selectie van de KNRB meetrainde, kwam nog in actie op het WK-U23 in Racice, Tsjechië. Als eerste Sauriër ooit op een WK-U23, was dit een evenement om niet te missen en waren bestuur en teamgenoten van MGZ natuurlijk afgereisd om Nykle te zien starten.

In de Nederlandse U23-vierzonder ging Nykle voor het eerst van start op woensdag 7 juli. In hun eerste voorwedstrijd had Nederland te kampen met een zieke roeier in de boot, waardoor de verwachtingen bijgesteld moesten worden en ze de 5e plek behaalden. Op vrijdag 9 juli kregen de mannen hun herkansing, om alsnog te strijden voor de halve finales. Na een spannende race liet Nederland Hongarije en de VS achter zich, maar moesten ze als 4e genoegen nemen met de C-finale.  Zij kregen op zaterdag 10 juli hun laatste kans om aan de start te verschijnen, en de strijd aan te gaan met de 4 andere landen in de C-finale.

Aangemoedigd door een respectabel groepje supporters die van achter hekken en tussen bomen net een stukje van 250m kon aanschouwen, en aangemoedigd door nog veel meer mensen van achter de Live Stream, ging Nederland van start.  Op de 500m lagen ze eerste, maar op de voet gevolgd door Brazilië en Hongarije. Op de 1000m was er nog steeds een Nederlandse voorsprong, waarna Hongarije het voortouw pakte en op de 1500m net een boegbal voorsprong had. Nederland roeide knap weg van Brazilië, en behaalde zo de 2e plek in de C-finale.

Nykle heeft hiermee een mooie prestatie neergezet, en mag na een jaar ontzettend hard werken genieten van zijn prestaties. Hij heeft laten zien dat als je bereid bent roeien je prioriteit te maken, en keihard te werken en alles opzij te zetten, grootste dingen mogelijk zijn. Super gedaan Nykle!

 

Met rood-witte groet,

Anneloes Cornel

Wedstrijdcommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus