Waarde leden,

Er is zondag 3 april 2022 geschiedenis geschreven.

Het was het eindelijk zover, de 138e editie van de Varsity. De roeiwedstrijd waar harde klappen worden gemaakt, rechte lijnen worden gestuurd en verhalen legendes worden.

De dag begon met de voorwedstrijden van de Jonge Vier, onze Eerstejaars Zwaar voer met harde halen over het Amsterdam-Rijn kanaal om uiteindelijk een 5e plek te behalen. Ze werden op de voet gevolg door Eerstejaars licht, die net zoals de vorige ploeg de 5e positie in hun voorwedstrijd gehaald hebben. Daarna was het de eer aan de Eerstejaars lichte dames, die met een sterk technisch ritme over het golvende kanaal heen bewogen en een respectvolle 3e plek behaalden in hun eigen voorwedstrijd, helaas net niet genoeg voor de finale. De eerstejaarswedstrijdploegen werden afgesloten door de Eerstejaars dames, die in hun eigen voorwedstrijd de 4e plek behaalden.
Voor de scheepsvaartpauze was nog de beurt aan de voorwedstrijden van de Oude Vier, daarover later meer, en de TopC4+ Heren in de Overnaadse 4+. Het Overnaadse nummer belooft altijd een grandioos water spektakel, waar de helft van de boot zinkt voordat deze daadwerkelijk over de finishlijn is gekomen. Met dat in het achterhoofd mogen de heren erg content zijn met een 11e plek.

Tijdens de scheepsvaartpauze was het tijd voor de eerstejaarsroeiers om officieel hun strepen van zijnde das of choker te verliezen, ze hadden allemaal immers hun eerste kwalificerende 2k wedstrijd achter de rug. Met bemoedigende speeches van de Wedcom, voor elke ploeg werden de dassen en chokers op gepaste wijze in het water ‘gedoopt’, klaar voor het kortebaan seizoen.

Met de laatste binnenvaarder verdwenen uit het finishgebied kwam het tweede dagdeel van start met de Gevorderde 2x. Als eerst mochten Sean en Jelle van start in de HG2x, en met rake klappen werd een 4de plek in de voorwedstrijd behaalt. Gevolgd door Sanne en Emma in de DG2x, die met in hun eigen voorwedstrijd de 5e plek behaalden.

Dan over naar de Race der Oude Vieren. Saurus stond namelijk voor het eerst in 10 jaar weer aan de start van de voorwedstrijd der Oude Vieren, in baan 2. Met focus in de boot en een gezonde spanning langs de kant werd de boot recht in de baan gevaren om te beginnen aan een pittige loting. De namen van de tegenstand mogen er zijn: Nereus, Triton, Njord en Okeanos, alhoewel dat laatste al snel na de start van het netvlies verdween. Dan blijven er drie over, moet te doen zijn. Triton schoot ervandoor, met Nereus erachteraan, op de voet gevolgd door Saurus en Njord. Een magische eindsprint volgde, het tempo ging op en Saurus trapte Njord uit het veld met een verschil van 2 seconden op de eindtijd van 6,28,91. Een derde plek in de eerste voorwedstrijd.

Om naar de A- finale van de Oude Vier te komen gaan automatisch de twee snelste ploegen van elke voorwedstrijd, maar er zijn altijd 7 ploegen in de A-finale van de Oude Vier. Corporale verenigingen geloven helaas nog steeds dat ze alle 7 de mogelijkheid hebben om daadwerkelijk in de A-finale te komen. En met 3 voorwedstrijden is er dus nog een plekje te vergeven, en dat is altijd de tijdsnelste van elke 3de plek.

Je kan je dus wel inbeelden hoe hoog het stressniveau was na de finish, er moesten nog twee voorwedstrijden finishen voor de eindstand, dus Time-Team werd 13 keer per seconde ververst. De tijden druppelde langzaam binnen en langzaam maar zeker kwamen de kant, de commentatoren en de delegatie Sauriërs uit het zuiden tot dezelfde conclusie: Saurus stond voor de eerste keer in haar geschiedenis in de A-finale der Oude Vieren.

Baan 1, in het kielzog van de wal. Met focus in de boot, en een kloppend hart in de keel langs de kant werd de boot recht in de baan gevaren om te beginnen aan wat de race van het jaar zou worden. Recht liggen, klaar zitten, bladen vol bedekt, af.
Het begon met een sterke start, gevolgd door krachtige halen eroverheen. De beste lijn wordt gevaren en met de dikke knuffel van Triton en Skoll op de achtergrond werd Skadi in de binnenbocht gepasseerd, niet veel later volgde Thêta. Na een race van 3 kilometer harde klappen, rechte lijnen en dikke knuffels was het eindoordeel daar: Saurus is 3de in de A-finale van de Oude Vier op de Varsity.

Een ongelofelijke prestatie, waar we als vereniging naar toe hebben geleefd en volledig hebben omarmt.

Met rood-witte groet,

Han Reuvers

Vice-Voorzitter & Competitiecommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus