|

Nabeschouwing Elfstedentocht

Waarde leden,

Het mooie weer is al bijna ten einde, zoals de zonovergoten Elfstedenroeimarathon 2016. Dit jaar was anders dan alle andere jaren. De leden die deze tocht al vaker hadden meegemaakt hadden de groentjes bangemaakt met terror verhalen over wind, regen, bijtende kou, muffe busjes, natte voeten, natte alles, en vooral KOU. Mijn god, wat is Friesland toch koud. Maar niet dit weekend. Dit weekend bleek Nederland zomer in zijn kop te hebben. Wij waren warempel het warmste land van Europa! En wat ga je doen in zo’n weekend? Lekker 210 km roeien in Friesland.

Deze lange dag begon om 09.00 uur in Maastricht, waar we met 9 man in een busje zijn vertrokken naar het Noorden des lands. De boot moest klaargemaakt worden voor de eventuele ruige wateren waarin we zouden varen en er moest eten worden ingeslagen. Helaas bleek een lenspomp dit jaar een verplichting in de boot. (Dit is een pomp waarmee je water uit je boot kan pompen. Voorheen voldeden sponzen en pitchers ook als hoosmateriaal). Gelukkig bleek Jasper zijn charmes te kunnen uitwerken op een van de jurydames en deze vertelde hem een geheimpje. Bij de eerste de beste boot met een nog losse lenspomp vroeg hij of hij deze heel even mocht lenen. Vervolgens werd deze in onze boot gelegd, werden we gecheckt, goedgekeurd en werd de lenspomp weer teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar. Zo, obstakel 1 overkomen.
Naarmate de dag vorderde werd de zon feller en heter. Chill, wij waren dit jaar in het voordeel. Waar de burgers van het Maastrichtse geoefend zijn op stroef Maaswater met harde wind en regen, zijn wij geoefend op spiegelglad water en hebben wij piepjonge sportieve lichamen die een beetje hitte best aankunnen! Behalve misschien onze bootginger Annemarie, die een klein beetje oververhit is geraakt rond een uur of 1 ’s middags.

Om 20.00 uur klonk het startsein en wij mochten als 39e starten. Om 20:12uur ging onze boot onder luid gebrul van stuurman Winston en de carnavalskraker ‘Roetewisser’ van start. Het bleek ons al snel goed af te gaan. De ene boot na de andere werd ingehaald en ver van ons afgetrapt.. Opgewonden lichaampjes kwamen springend de boot uit en ruige verhalen over stroeve halen werden verteld. Oja, alle handen van de slagen waren kapot aangezien de riggers helaas verbogen waren tijdens een van onze eerste aanlegmanoeuvres. Rechts boven links was het nieuwe roeien… Langzaam werd het nacht en werd de verwachte kou gevreesd. Het blijft toch Friesland. Gelukkig bleef ons dit bespaard. De ene chauffeur heeft de hele nacht in zijn korte broek rondgehobbeld en de ander heeft een uur lang op een vlot buiten gezeten, wachtend om te kunnen stempelen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

De boten van het Maastrichtse lieten we vrij snel achter ons, hetgeen ons vorige jaren nooit was gelukt. Het bleek een ware strijd te worden tussen onze boot, die van Gyas en nog zo’n burgerboot nummertje 18. Beide zijn uiteraard achter ons geëindigd, maar niet zonder slag of stoot. Menigmaal hebben wij op de kant ons hart vast gehouden terwijl wij de Track and Trace volgden en de bolletjes 39 & 18 elkaar wel/niet zagen inhalen. Het leek een ware strijd vanuit onze telefoon. Later bleek dit niet te zijn, aangezien ze alleen maar bochten aan het varen waren, dus geen idee hadden wie of wat er voor hen voer. Maakt niet uit, wij vonden het spannend.

De rest van de tocht verliep zeer soepel. Wissels werden netjes en snel uitgevoerd, er is misschien een enkele keer fout gevaren en de boot heeft hier en daar een tik gehad, maar niet meer dan normaal is tijdens zo’n tocht. De sfeer zat er goed in en de airco’s stonden vol aan. De laatste twee etappes resteerden nog. Met veel geluk heeft stuurman Winston ons drijvende weten te houden, aangezien er een partyboot met dronken adolescenten het grappig leek om ons bijna voor het einde om te varen. De gehele laatste etappe werd er toch nog in golven geroeid dankzij deze boot vol dronken mensen.

Uiteindelijk zijn we dan gefinisht op de 23e plek met een tijd van 20 uur en 38 minuten! Een nieuw club record en een 20tal plaatsen hoger dan voorgaande jaren! Wat een topresultaat. Ook hebben we meegekregen dat er flink geblikt werd op de Damen, nog meer winst voor Saurus! 33 uur nadat wij deze dag zijn begonnen reisden we vermoeid, met kapotte handen en zout van al het zweet zijn we vervolgens naar huis. Het was een tocht waar iedereen trots op mocht zijn.

Floor Neervoort

Reacties zijn alleen zichtbaar voor ingelogde leden