|

Nabeschouwing Ringvaart Regatta 2015

Waarde leden,

Vol goede moed, enthousiasme en wat gezonde spanning vertrokken we dinsdagmiddag richting Leiderdorp. Bij Asopos- de Vliet moesten de boten worden klaargemaakt voor de grote tocht. Terwijl de boten werden opgeriggerd en de golfbrekers gemonteerd werden, werd er af en toe twijfelachtig naar het water gekeken. Windkracht 6 zorgde voor onrust op het water, maar ook op de kant. Hoe komen we met deze wind ooit de Kaag over?

Nadat de boten helemaal klaar gemaakt waren werden grote hoeveelheden pasta klaargemaakt en was het tijd om te gaan slapen. Woensdag 3 juni 04:00 ging de wekker, thermo’s werden aangedaan, de auto werd volgeladen, de roeiers waren er helemaal klaar voor! Bij Asopos aangekomen kregen we te horen dat de Kruseman ’s nachts was gaan knuffelen met een acht, gelukkig was er geen schade en kon de wedstrijd zonder zorgen gestart worden.

Voor de officiële start waren er een aantal vrijwilligers als eerste het water op gegaan om te kijken of het met de wind verantwoord was om de Kaag op te gaan. In het eerste blok was het aan Richard om richting de start te roeien, de start van 100 km Ringvaart, de start van 100 km Ringvaart in een skiff. Kort daarop was het aan de andere twee ploegen om te water te gaan. De 4* werd gevormd door Diederik, Yorrick, Thomas Mentink (Proteus) en Casper (Proteus), gestuurd door Suzanne (oud Sauriër, lid van Orca). De 4+ bestond uit Axel, Frank Ramaekers (eerstejaars!), Doris en Thomas Beinema, gestuurd door Esther Beinema, vertraagd door kamprechters die heelstrings bleven lostrekken. De ploegen werden ondersteund door Alexander van Zetten, Annick en Corine.

De grootste uitdaging was al na een aantal kilometer, namelijk de uitgebreid besproken Kaag. Bij de eerste stop bleek dat de Kaag wel zwaar was geweest en hozen zeker niet overbodig was, maar het was ze gelukt! Kleding werd gewisseld, eten werd aangevuld, flesjes drinken werden bijgevuld en snel gingen de ploegen door.

Tussen de 1e en de 2e stop werden we gebeld door Richard, zijn wingrigger was losgekomen en hij had onze hulp nodig. Alexander werd met 2 schragen en de materiaalkist bij Richard achtergelaten, want de time- tracker liet ons zien dat de 4* alweer bijna bij de volgende stop was. Ondertussen werd de rigger van Richard weer vastgemaakt en na niet al te veel tijd te hebben verloren kon hij het water weer op.

De 4+ hield wat langere stops en moesten soms een beetje gepusht worden om weer terug de boot in te gaan, maar ze hielden vol! In Lisse, ruim over de helft inmiddels, pakten de mannen van de 4* hun kans door zich te laten masseren en daarna konden ze er weer tegenaan.

De laatste stop voor de finish was in Leidschedam. Hier moesten alle boten het water uitgetild worden en werd voor alle ploegen de tijd 40 minuten stopgezet. Vrijwilligers van Laga tilden de boten naar de andere kant van de sluis en ondertussen was er een gezellige drukte op de terrasjes in Leidschedam. Delfste studenten, roeiers, familie, dagjesmensen en andere volgers, in Leidschedam genoten we in het zonnetje van de enorm goede Ringvaart- sfeer.

Na Leidschedam begonnen de roeiers aan de laatste 12 km, hoewel een aantal er inmiddels toch wel bijna doorheen zaten hadden wij volgers geen enkele twijfel over het feit dat onze toppers de finish gingen halen. Zo snel mogelijk haastten was er wij, volgers, ons naar de finish, want inmiddels toch wel een flink gat ontstaan tussen de 4* en de 4+, waardoor wij de 4* helaas niet hebben kunnen binnenhalen met onze fles prosecco (die we overigens ook niet mee het terrein op mochten nemen). In een tijd van 10:48:25 kwam deze Saurus- Proteus- Orca combi om 18:47 binnen.

Gelukkig waren we wel op tijd voor Richard, die het bij het feliciteren niet helemaal droog kon houden. In een tijd van 12:23:55 heeft hij in zijn eentje de ringvaart geroeid, een prestatie om ontzettend trots op te zijn!

Om 20:32 kwam onze laatste ploeg, de 4+, binnen in een tijd van 12:29:29 binnen. Later dan gepland, en het duurde even voordat ze er zelf ook echt blij waren dat ze het hadden gehaald, maar wat kunnen we ook trots zijn op deze ploeg.

Na 100 km te hebben geroeid moest nog even de boot uit het water getild worden en worden afgeriggerd, maar daarna konden de roeiers toch echt hun welverdiende blik (en bordje pasta) ophalen en bijkomen van de prestatie.

Voor mij was het de eerste keer dat ik bij de ringvaart was en ik heb dan wel niet mee geroeid, maar wat heb ik samen met Annick, Alexander en de roeiers genoten! Mooi roeien, minder mooi roeien, blije roeiers, minder blije roeiers, zon, wind, goede sfeer, een dag waar je een keer bij wilt zijn geweest.

Annick heeft al gezegd volgend jaar te willen starten in de skiff, wie volgt?

Met rood- witte groet,

Corine Peters

Competitiecommissaris h.t. der M.S.R.V. Saurus

Reacties zijn alleen zichtbaar voor ingelogde leden